Kauneudenhoitovinkkejä 1950-luvulta (osa 1)

Kuva Jill Wellington Pixabaystä

1950-luvun naisellisuus on edelleenkin ihailun kohde. Huolitellut, mutta kovin raikkaan oloiset naiset punattuine huulineen ja leveine helmoineen edustavat viattomuuden ja vaurastumisen aikaa, jolloin rock’n’roll soi ja miehet olivat joko jännittäviä nahkatakkisia elvis-hahmoja tai ryhdikkäitä klassisia herrasmiehiä.

Kirjassa Joka naisen niksi kirja (Maija Suova, 1952) löytyi mielenkiintoinen pala kauneudenhoitohistoriaa, kun kirjoittaja oli koonnut yhteen suomalaiselle naiselle suunnattuja kauneudenhoitovinkkejä. Tässä ensimmäisessä osassa esittelen 50-luvun ihonhoitoa, artikkelin toisessa osassa puolestaan jaan mielenkiintoisimmat hiustenhoitovinkit 70 vuoden takaa.

Ihon puhtaanapito

Ihon puhtaanpidon kulmakiveksi mainitaan ihon puhdistaminen rasvalla iltaisin. Aivan oikein jo tuolloin on painotettu sitä, että kosmetiikan ja muun lian jättäminen iholle on turmioksi. Lisäksi kerrotaan, että puhtaan ja raikkaan ihon edellytyksenä on ruoansulatuselimistön hyvä toiminta ja rasvaisten ruokien välttäminen.

Rasvaisen ihon puhdistamiseen neuvotaan käytettävän keitettyä vettä, johon on sekoitettu booraksia tai mietoa saippuaa. Lisäksi neuvotaan, että ihoa voi päivittäin hieroa sitruunamehulla. Tätä ei nykyään varmastikaan kukaan suosittelisi, mutta muuten ihonhoidon perusajatukset ovat hyvinkin moderneja.

Näppylät

Häiritsevien ”ihomatojen” poistoon annetaan seuraavanlaiset ohjeet:

”Kuumaan veteen kastettu pyyheliina asetetaan hetkeksi kasvoille ja sen jälkeen puserretaan ihomadot pois puhtaan nenäliinan tai ns. komedoniraudan avulla. Pusertamisen jälkeen iho on puhdistettava ihohuokosia supistavalla aineella, jota saa rohdoskaupoista.”

Jos ongelmana ovat finnit, löytyy niiden hoitoon tarkat ohjeet. Akneiho pestään iltaisin propyylialkoholilla ja iholle voidellaan rikkivoidetta. Puhtauden merkitystä korostetaan ja muistutetaan, että hiivan sekä sitrushedelmien syöminen puhdistaa verta.

Parhaaksi kotikeinoksi vinkataan ihon pesemistä lämpimällä sadevedellä, johon on sekoitettu siivilöityä vehnäliisettä, tai jos iho on hyvin näppyläinen, niin voi käyttää manteliliisettä. Liise neuvotaan keittämään ja siivilöimään pyyheliinan läpi. Liise on käsittääkseni sama kuin lese. Korjaathan kommentteihin, jos olen väärässä!

Nuorten akneen neuvotaan käyttämään ihan vain ihon vesipesua ja välttämään saippuaa, runsasta skorin ja rasvaisen ruoan syöntiä ja suosimaan vihanneksia, hedelmiä ja hiivaa. Hiivan on ilmeisesti ajateltu vaikuttavan elimistön Ph-arvoihin, minkä taas olevan akneongelman taustalla.

Rypyt

Rypyistä huomautetaan, että niiden välttäminen on helpompaa kuin niiden poistaminen, mikä on enemmän kuin totta.
”Huolellinen kasvojen hoito, järkevä ravinto, riittävä uni, säännölliset elämäntavat ja sopiva liikunto estävät ryppyjen tuloa. Äkillinen laihtuminen synnyttää aina ryppyjä.”

Kirja myöskin laitaa erästä ”nuorekkaana säilynyttä keski-ikäistä rouvaa”:

”35 vuotta täyttäneen henkilön pitäisi ryhtyä päivittäiseen kasvojen ja kaulan hieromiseen ja kasvovoimisteluun … minä teen sen vuoteessa aamulla herättyäni syväänhengitysharjoitusten jälkeen (ikkuna auki). Kasvoja täytyy hieroa vedettömällä rasvalla, jottei iho pääse venymään. Tällöin täytyy erikoisesti muistaa suun seutu ja ohimoiden puoleiset silmäkulmat. Vanhemmiten näiden seutujen oma rasvaneritys heikkenee. Kascojen hierominen on hyvin henkilökohtainen asia ja sen vuoksi siinä pitäisi saada asiantuntevaa apua. Tällainen asiantuntija tutkii, minkä lihakset kasvoissa ovat kovettuneet ja jäykistyneet ja neuvoo, miten niitä voi itse päivittäin hieroa ja vaimisteluttaa. Kasvojen hoito on tärkeätä esim. Senkin vuoksi, että kasvolihasten kunto on suoraan verrannollinen äänen kuntoon.”

Tästä seuraavaksi lukemaan parhaat viiskytlukulaiset hiustenhoitovinkit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s