Kuumottavat tarinat biisien takana

Kuva Christian S Pixabaystä

Salaliittoteorioita, urbaaneja legendoja ja erinäisiä muita uskomuksia oli jo aikana ennen internetiä, eikä populaarikulttuuri ole ollut laisinkaan suojassa huhuilta ja uskomattomilta tarinoilta. Ainakin Elviksen ja Michael Jacksonin kuolemien todenperäisyyteen liittyvät juorut tuntee liki kaikki ja tällä hetkellä kovassa keskustelussa on Britney Spearsin tilanne. Historiasta tunnetuimpia salaliittoteorioita edustaa myöskin myytti Paul McCartneyn kuolemasta. 

Mutta tähän päätin listata tunnettuja biisejä, joihin liitetään outo ja kuumottava tarina.

  1. Hotel California

Yhdysvaltalainen rock-bändi Eagles julkaisi vuonna 1976 laulun, josta tuli jättimenestys, klassikko ja nuotiopiirien vakiobiisi. Hotel California kertoo Amerikkalaisen unelman pimeästä puolesta; hedonismista ja sen vaikutuksista. Bändin jäsenet ovat kertoneet olleensa keskiluokkaisia poikia keskilännestä, jotka menestys ja Kalifornia imaisivat mukaansa, hyvässä ja pahassa. 

Kuitenkin joidenkin mielestä Hotel California kertoo satanismista. Nimittäin kerrotaan, että jossain päin Kaliforniaa sijaitsi kristitty kirkko, joka hylättiin vuonna 1969. Saatananpalvojat bongasivat hylätyn kirkon, valtasivat sen ja perustivat kirkkoon saatananpalvontatemppelin. Tähän väitetään viittaavan laulunsanoituksissa kohta, jossa kerrotaan “we haven’t had that spirit here since nineteen sixty nine”.

Muita saatananpalvontaan liittyviä viittauksia on joidenkin mielestä mm. laulun sanoissa vilahteleva “master” sekä kohta “They just can’t kill the beast”, joiden on luonnollisesti ajateltu viittaavan itse vanhaan vihtahousuun. Kohdan “What a nice surprise, bring your alibis” on kerrottu tarkoittavan sitä, että saatananpalvojat peittelevät kuulumistaan kyseiseen uskontokuntaan ja “We are all just prisoners here, of our own device” sekä “You can check out at any time you like, but you can never leave” siihen, että ihminen voi lähteä saatanan kirkosta, mutta saatanan kirkko ei koskaan ihmisestä, eli kun on pirulle antanut pikkusormen, se vie koko käden. 

Tärkeimpänä todisteena käytetään kuitenkin albumin kansikuvaa, joka kuvaa ihmisiä viehättävässä, korkeassa juhlatilassa ja jota katsellessa huomaa nopeasti, että eräästä tilan yläikkunasta tuijottelee hahmo, joka muistuttaa — ketäpä muutakaan kuin itse saatanaa. 

  1. Judas Priestin itsemurhabiisi

Vuonna 1985 kaksi nuorta miestä Nevadasta vietti aikaansa polttaen pilveä, juoden kaljaa ja kuunnellen Judas Priestin levyä Stained Class. Kuunnellessaan levyllä ollutta cover-biisiä “Better by You, Better than Me” toinen nuorukainen ampui itsensä hengiltä. Hänen kaverinsa yritti tehdä itselleen saman, mutta eli itsemurhayrityksen jälkeen vielä kolme vuotta. Vanhemmat haastoivat sekä Judas Priestin että tämän levy-yhtiön oikeuteen ja syyttivät heitä poikien itsemurhista, sillä he katsoivat “Better by You, Better than Me” -biisin aika kuuluvan “Do it!”-kuiskauksen kannustamaan itsemurhaan. 

Tuo ei ole suinkaan ainutlaatuinen tapaus, vaan esimerkiksi Ozzy Osbourne joutui vastaavien syytösten kohteeksi kappaleensa “Suicide Solution” vuoksi, ja tuota käytettiin myöskin Judas Priest-oikeudenkäynnissä esimerkkinä. 

Oikeus hylkäsi kuitenkin syytteet, koska ei voitu katsoa todennetuksi, että itsemurhaan kannustaviksi tulkittuja viestejä olisi sijoitettu musiikin sekaan tahallisesti tai kenenkään kuolemaa toivoen. Kuitenkin edelleenkin aina uusien sukupolvien murrosikäiset kuiskivat keskenään pelottavasti itsemurhaan kannustavasta Judas Priestin biisistä, jota ei kannata yksin ja masentuneena kuunnella. 

  1. Äitiään huutavat itkevät lapset

Lou Reedin kappaleessa “The Kids” kuuluu lasten itkua ja äidin perään huutamista. Tarina kertoo, että lasten itku ja huuto saatiin nauhalle, kun tuottaja Bob Ezrin keksi väittää lapsilleen, että näiden äiti oli juuri kuollut onnettomuudessa. Toisen väitteen mukaan Ezrin oli hakannut lapsiaan saadakseen nämä itkemään ja huutamaan äitiä apuun. 

Onneksi totuus on varsin arkinen ja tylsä. Lasten parku ja äidin perään huutelu johtuivat siitä, että Ezrin äänitti lastensa melua nukkumaanmenoaikaan. Ja jokainen vanhempi tietää, että juuri nauhalla kuuluvalta kuulostaa leikki-ikäisten nukkumaanmeno. 

  1. Murhatun naisen kirkaisu

The Ohio Playersin “Love Rollercoaster” edustaa 70-luvun discobeatillä höystettyä funkia parhaimmillaan, paitsi että lauluun on taltioitunut murhatun naisen viimeinen äänähdys. Noin kohdassa 01.28 sen voi kuulla. Eikä siinä vielä kaikki. Kyseinen kappale löytyy The Ohio Payersin levyltä “Honey”, jonka kansikuvassa nuori nainen valuttaa suuhunsa ja vartalolleen hunajaa. Tuo nuori nainen oli tarinan mukaan hän, jonka kuolinkirkaisu tallentui “Love Rollercoasteriin”. 

Kun sitten kansikuvan naisen henkilöllisyys paljastui, saatiin selville, että hän oli Playboy-malli Ester Cordet, ja sittenpä muuttui tarina. Kirkaisua ei aiheuttanutkaan naisen kuolema, vaan se, että hänen päälleen valutettiin kuvauksia varten kuumennettua hunajaa. Ja sitten tietenkin nämä tarinat yhdistyivät. Ester Cordetin kerrotaan menneen vaatimaan korvausksia palovammoistaan levytysstudiolle, jossa bändi oli juuri levyttämässä, ja kesken “Love Rollercoasterin” nauhoituksia bändin manageri surmasi Esterin. Tosin fakta on se, että Ester on edelleen elossa. 

  1. Led Zeppelinin saatanalliset säkeet

Tv-pastori Paul Crouch saattoi vuonna 1982 suuren yleisön tietoisuuteen sen, että jos Led Zeppelinin magehitiksi noussutta “Stairway to Heavenia” kuuntelee levyä väärin päin soittaen, voi kuulla sanat “Here’s to my sweet Satan/The one whose little path would make me sad, whose power is Satan/He will give those with him 666/There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan.”

Led Zeppelinin laulaja Robert Plant kommentoi väitettyjä saatanallisia säkeitä ihmettelemällä, että kenellä on oikeasti aikaa kehitellä tuollaisia väitteitä ja että kenelle moinen edes juolahtaa mieleen. 

Hän ei kuitenkaan koskaan kieltänyt väitettä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s