Siivousterapiaa! 5 kohdan ohjelma

Kuva Pexels Pixabaystä

Kirjoituksesta löytyy maksettu mainoslinkki (merkitty *-merkillä), jonka kautta pääsee kokeilemaan BookBeat-premiumia* maksuttomasti, sillä mikäpä sen mukavampaa kuin kuunnella äänikirjoja siivoillessa. Suosittelen esimerkiksi Teemu Keskisarjan Kyllikki Saaresta kirjoittamaa kirjaa. On loistava!

Kun mieli on oikein maassa, ei siivoaminen ole ensimmäisenä mielessä, ja sitten taas toisaalta, se voi olla ihan jatkuvasti mielessä. Sotkuinen ja likainen koti vaikuttaa mielialaan, vaikka kuinka uskottelisi itselleen, ettei niin ole.

Monet tutkimuksetkin tukevat sitä ajatusta, että elinympäristön siisteydellä on vaikutusta ihmisen henkiseen hyvinvointiin, eikä se tarkoita sitä, että kodin olisi oltava kliinisen puhdas näyttelykoti, vaan perussiisteyttä, sitä, että tavaroilla on omat paikkansa ja sitä, että siellä kotona on helppoa ja hyvä olla.

Usein se siivoamaan ryhtyminen on kuitekin koko asian haastavin vaihe. Pitäisi, mutta kun ei huvita. Itse olen nykyään tajunnut, että itsensä on joskus pakotettava tekemään asioita, jotka eivät huvita, ja olen myöskin huomannut, että aloittaminen on helpompaa, kun siinä sohvalla maatessa ja sotkuja tuskaillessa lisään ”siivous 30 minuuttia” puhelimeni aktiivisuusträkkerii, jolloin näen suoraan siinä sen, kuinka paljon puolen tunnin siivoilu kuluttaa erengiaa. Tuo toimii minulle tosi hyvin varsinkin päivinä, jolloin on tullut herkkuja ahmittua hieman liikaa.

Keräsin tähän sellaisen viiden kohdan siivousterapiasession, jota kannattaa kokeilla, jos koti on kuin kaatopaikka eikä siivousinspista tunnu mistään löytyvän. Nämä ovat siivoustoimenpiteet, joilla itse ainakin olen huomannut huonoimpanakin kautena saavani jotain aikaan. Ja ennen kuin edes luet tätä listaani, kannattaa muistuttaa itseä siitä hyvästä fiiliksestä, joka seuraa sitä, kun on saanut tehtyä jotain niinkin merkittävää kuin kotityöt.

Toivottavasti saat apua tästä.

  1. Kerää tavaraa kierrätykseen, roskikseen ja kirpputorimyyntiin

Yleisin syy sille, miksi koti on tunkkainen, sotkuinen ja likainen on se, että nurkkiin on kertynyt tavaraa, joka oikeasti kuuluisi ihan jonnekin muualle. Itse kierrätän mahdollisimman paljon; muovit, lasit, metallit, pahvit, mutta yritän myöskin kerran kuukaudessa katsoa läpi oman ja lapseni vaatekomerot, joista surutta pistän vaatekeräykseen vielä käyttökuntoiset, mutta käyttämättä jääneet vaatteet. Minulla on lisäksi kirppiskassi vaatehuoneessa, jossa on hieman arvokkaampaa, mutta meille tarpeetonta vaate- ja kodintavaraa, joita myyn netissä.

Mutta kun haluan nopeasti saada kotiini järjestystä ja siisteyttä, otan muutamia kasseja ja lähden kiertämään kotia. Roskat surutta roskikseen, kuolleet kasvit ja pilaantuneet ruoat pois, tyhjät kosmetiikkaputelit, joutavat paperit ja mainokset, rikkinäiset ja korjauskelvottomat tavarat, kaikki vaan menemään. Nykyään on tavaran kierrättäminen todella helppoa ja usko pois, joutavan ja suoranaisen roskan poistaminen kotoa on käsittämättömän terapeuttista, ja auttaa myöskin pitämään kodin siistinä.

2. Siivoa kettiö

Keittiö on yleensä se, joka on aina sotkuinen. Minä siivoan meidän pienen keittiön kahdesti päivässä, ja silti siellä on aina jonkinlainen kaaos. Ehkäpä juuri siksi tunnen suunnatonta mielihyvää aina, kun siivoan keittiön oikein kunnolla. Tiskien jälkeen pesen lavuaarin, siirtelen kaikki työtasoilla olevat tavarat ja pyyhin työtasot oikein huolella. Pyyhin tahrat keittiökalusteista, imuroin ja pyyhin allaskaapin ja järjestelen edes näkyvät paikat silmälle nätiksi. Siisteinpänähän se keittiö pysyisi, kun tasoilla olisi mahdollisimman vähän tavaraa, mutta minulla siinä on ihan sisustuksellisista syistä jos jonkinlaista öljypulloa, leikkuulautaa ja pippurimyllyä, joten valintojeni kanssa on vaan yritettävä elää.

3. Valitse yksi tila, jonka siivoat tarkemmin

Itse yritän edes kerran viikossa ottaa yhden kohdan kodistamme ja siivota sen paremmin. Valitse siis yksi paikka kodistasi, jonka sotkuisuus tai likaisuus ärsyttää sinua aivan erityisesti. Olipa se vaikka eteisen naulakko tai vessa tai jääkaappi, niin ota se urakaksi. Oikein syväpuhdista se sinua ärsyttänyt saastanurkkaus, tyhjennä turhasta tavarasta, imuroi, jynssää, tuuleta ja järjestele. Se sinua ärsyttänyt likainen kaappi tai tila ei ainakaan enää sen jälkeen mieltäsi paina.

4. Imuroi koko koti huolellisesti

Imuroinnin merkitystä ei pitäisi väheksyä. Vaikka ei jaksaisi pölyjä pyyhkiä ja tuulettaa mattoja tai mopata lattioita, huolellinen imurointi jättää kotiin pitkäksi aikaa puhtaan fiiliksen. Minun elämäni on kokenut mullistuksen sen jälkeen, kun sain rikkaimurin. Nykyään en tavallisella imurilla imuroi koko kotia kuin pari kertaa kuukaudessa, ja silti paikat pysyvät siistinä. Mutta eihän sitä tavallista imuria korvaa mikään rikka- tai robotti-imuri.

Ota siis se imuri käteen ja käy koko koti läpi. Imuroi lattioiden ja mattojen lisäksi sohvat ja nojatuolit, lattialistat ja hyllyt ja vaikka lampunvarjostimet. Imurointi on muuten todella tehokasta hyötyliikuntaakin, joten samalla saa hieman jumppaa ja hikeä pintaan.

5. Sytytä pari tuoksukynttilää ja keitä kahvit.

Muistatko, kuinka sinua tympi ajatus siivoamisesta, kun tätä luit. Vertaa sitä tunnetta siihen, millainen olo sinulla on, kun olet kerännyt (ja ehkä vienyt) roskat kodistasi. Olet siivonnut keittiön ja sen yhden mieltä painaneen sotkupesäkkeen kodistasi. Kotisi on imuroitu ja luultavasti olet hieman järjestellyt paikkojakin samalla. Eikö ole hyvä mieli?

Nyt laita tuli kynttilään ja keitä vaikka kahvit tai kupillinen teetä. Istahda sohvalle ja nautiskele, koska olet sen ansainnut. Jos sinulla on edelleen energinen olo, kuten ainakin itselläni usein on, kun on oikeasti saanut jotain järkevää puuhasteltua, niin lakkaa esimerkiksi kyntesi tai nostele käsipainoja, anna jotain ihanaa kehollesi.

Eli jos viikonloppuna on puuhailusta puutetta, ja kodin kaaos ahdistaa, niin ei kun vaan hyvät musat tai vaikka ne äänikirjat tulille ja paikkoja siivoilemaan!

BookBeat siis tarjoaa premium-jäsenyyden kokeilujakson ilmaiseksi uusille asiakkaille TÄSTÄ* linkistä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s