Luksusta elämään pikkurahalla (tai ilmaiseksi)

Kuva Ylanite Koppens Pixabaystä

Minua on aina kummeksuttanut ajatus siitä, että elämässä ”luksus” olisi aina jotain kallista ja rahallisesti arvokasta. Toki jokainen määrittelee luksuksen hieman eri tavalla, mutta kun elämme maailmassa, jossa ihan oikeasti ihmisten mielenterveyteen vaikuttaa paljon kaikki se ”hieno”, jota me sosiaalisessa mediassa näemme ja olemme varsin tietoisia siitä, mitä mikäkin maksaa, niin tätä aihetta olen paljonkin mietiskellyt. Samalla, kun ihailemme heitä, joilla on varaa kantaa sitä tiettyä tuhannen euron laukkua tai postailla kerran kuukaudessa matkakuvia milloin mistäkin eksoottisista kohteista, toistamme kuin mantraa ”raha ei tuo onnea”, ja siltikin haluaisimme elää luksustason elämää. Tuo on sellainen kierre, joka valitettavasti aiheuttaa kateutta, katkeruutta ja tyytymättömyyttä, niin vahvoja negatiivisia tunteita, ettei välttämättä faktoillakaan (ei kaikki, mitä somessa näkee, ole totta) ole merkitystä.

Minä tunnen paitsi oikeasti varakkaita ihmisiä niin myöskin heitä, jotka tavaraa ja elämyksiä haalimalla uskovat joskus saavuttavansa varakkaan luksuselämää somessa esittelevän ihmisen kuvitellun onnellisuuden tason. Jälkimmäisessä ihmisryhmässä onnellisuuden taso on hyvin matala ja tyytymättömyys korkea. Ensimmäinen joukko taas jakautuu lähinnä moniongelmaisiin sekoilijoihin ja sitten heihin, jotka oikeasti rakastavat elämää. Ja jos sitten niistä varakkaista ihmisistä mietin heitä, joiden itse koen elävän jonkinlaista luksuselämää, yhdistää heitä yksi asia, ominaisuus, jonka jokainen voi omaksua, vaikka pankkitilillä ei olisi kuin hiluja.

Tämä yksi asia, ominaisuus, voidaan lyhentää NEPA:ksi, joka tulee sanoista Nauti Elämän Pienistä Asioista.

Ja nyt kun kuulet tämän salaisuuden, saatat ehkä hieman uusin silmin katsella sen ihailemasi sometähden postauksia, ja havaitset, että itse asiassa sinua ei kiehdo hänen esittelemänsä kalliit tavarat ja matkat niinkään, vaan tunnelmalliset aamukahvikuvat tai Instagramin tarinoihin kuvatut pätkät koiran kanssa kävelystä tai puhtaudesta kiiltävä keittiö.

Toinen salaisuus, jonka vielä kerron, ennen kuin listaan viisi asiaa, jotka tuovat elämään hitusen luksusta silloinkin, kun rahasta on tiukkaa, on seuraava:

Menestyvät ihmiset ovat silloin, kun ovat menestystä tavoitelleet, eläneet hyvin toisella tavalla kuin miltä menestymisen hedelmät näyttävät. Eli jos olet taipuvainen mielen syövyttävään kateuteen, niin muista, että ennen kuin vertaat omaa elämääsi jonkun huippumenestyvän (tai siltä vaikuttavan) elämään, pohdi, että olisiko sinusta samoihin ponnisteluihin tai uhrauksiin. Jos ei, niin miksi kannattaa kadehtia? Jos taas on, kysy itseltäsi, mikä sinua todella pidättelee.

Mutta tässä muutamia vinkkejä siihen, kuinka rahattomanakin voi luoda omaan elämäänsä hitusen luksusta.

  1. Opettele kohtuullisuus

Oma elämäni koki ahaa-elämyksen, kun ymmärsin, että monesti vähemmän on enemmän. Ei ole yhtään sen kalliimpaa käyttää laadukkaita kampaamotuotteita, kun niitä käyttää kohtuudella ja ohjeiden mukaan kuin että lotraisi markettihoitoainetta puoli purkillista kerralla. Sama koskee muutakin kosmetiikkaa. Kalliilta tuntuvat tuotteet kestävät kauan, kun niiden käytössä ei liioittele.

Kosmetiikan lisäksi saman periaatteen voi ulottaa vaikka elintarvikkeisiin. On varaa ostaa sitä laadukasta tuorepuristettua appelsiinimehua, kun sitä juo aamuisin vain pienen lasillisen mehusta oikeasti nautiskellen, tai miksi tarvitsisit ison pullon viiniä, kun voit terästää hemmotteluhetkeäsi pinkillä skumpalla tai juoda hyvää punaviiniä aterialla ostamalla piccolopullon? Iso osa asioista, joita me pidämme ”ylellisinä”, mutta liian kalliina, että niitä voisi arkeen lisätä, eivät oikeasti ole kalliita, jos niitä asioita käyttää kohtuudella. Kohtuudella käyttämisessä on sekin puoli, etteivät ne arjen pienet ylellisyydet pääse arkipäiväistymään.

Tässä kohtaa kuitenkin muistutan, että niin kosmetiikassa kuin elintervikkeissakin kannattaa aina ottaa huomioon viimeiset käyttöpäivät. Ei ole mitään järkeä pihistellä hyvää tavaraa roskiin.

2. Hankkiudu inspiroivaan seuraan

Mieti, millaista elämää haluaisit elää? Millainen ihminen haluaisit olla? Kun olet luonut mieleesi unelmakuvan itsestäsi, kuvittele, millaisissa paikoissa se unelmaminä viettäisi aikaansa ja millaisessa seurassa. Vie itsesi sellaiseen paikkaan vaikka kahville ja nautiskele siitä tunnelmasta. Tai onko siinä kalliilta tuntuvassa ravintolassa vaikkapa iltapäivisin After work-tarjouksena lasi kuohuviiniä 2 euroa? Miksi et hyödyntäisi sitä? Pidätkö taiteista ja taidemaailman ilmapiiristä? Etsi näyttelyiden avajaisia ja mene nauttimaan taiteesta ja tunnelmasta.

Korona-aikana itse tein niin, että ilmoittauduin netissä streamattaviin webinaareihin ja klassisiin konsertteihiin, pari kirjanjulkkariakin oli. Vaikka kaikki nuo tapahtuivat etänä, pukeuduin, järjestin itselleni hieman viiniä tai syötävää, ja webinaarien aikana tein muistiinpanoja ja olin siinä tilanteessa läsnä. Ne kaikki olivat huippuja kokemuksia, jotka antoivat paljon ja toivat maailman lähelle. Näistä on ollut myöskin se hyvä puoli, että olen jäänyt erinäisille postituslistoille, jolloin kutsuja tulee jatkossakin, myös live-tilaisuuksiin.

Hakeutumalla inspiroiviin tilanteisiin ja inspiroivien ihmisten lähelle, huomaa yllättäen, että onkin oppinut uutta, sivistynyt hieman lisää, mutta myöskin ryhti on hieman parempi ja pää täynnä loistavia uusia ideoita.

3. Budjetoi minä-raha

Tämä on mun mielestä tosi tärkeää. Olipa se Minä-budjetti vaikka vain 10 euroa viikossa, tai jos on todella tiukkaa, niin kuukaudessa, budjetoi se ja käytä se itseesi. Jo kympillä voi ostaa vaikka kertakäyttöisen kasvonaamion, uuden kynsilakan, uudet sukat tai käydä lounaalla. Mutta käytä se raha pelkästään itseesi ja hae oikeasti se nautointo siitä, mitä sillä minä-rahalla teet. Mun mielestä tää on tärkeää myöskin ihmiselle, jolla on rahaa enemmän käytettävissä, sillä silloin helposti ajautuu hakemaan upeita tunteita ja nautintoa pelkästään sillä rahalla hankkimalla, kun olisi ensin opeteltava nauttimaan pienistä asioista. Rahalla ei saa tyyliä, ei karismaa eikä sitä tietynlaista iloa, joka uupuu, jos ei siitä uudesta kynsilakasta osaa nauttia vielä ensimmäisen käyttökerran jälkeenkin.

4. Sivistä itseäsi

Minä hämmästelen usein sitä, kuinka meillä on kaikki maailman tieto hyppysissä ja saatavilla, mutta silti niin monet jättävät sivistymisen mahdollisuudet käyttämättä. Itsensä sivistäminen on nykyään käytännössä ilmaista, mutta se nostaa ihmisen statusta tehokkaammin kuin mikään ulkoinen tekijä. Enkä tarkoita sitä, että jokaisen tulisi olla kävelevä italialaisen oopperan asiantuntija, mutta se antaa jo hieman paremman kuvan, jos sinulla on jotain tietoa, mistä puhutaan, jos puhutaan vaikka La Traviatasta.

Käytöstavat ja perus etikettien tuntemus kuuluu minun mielestäni tähän kategoriaan. Tietysti, jos se ihailemasi elämäntyyli on sellaista uusrikkaan öykkärin elämäntyyliä, niin eihän niitä käytöstapoja tai yleissivistystä silloin tarvitse, mutta en usko, että silloin edes olet tätä postausta näin pitkälle lukenut.

5. Tee aamuistasi ja illoistasi jotain, mitä odotat

Kuvittele unelmaelämäsi ja se, millaisia unelmaitsesi aamut ja illat ovat. Ja sitten tee niistä aamuista ja illoista sellaisia.

Kuulostaa helpolta, mutta myöskin sitä se on. Nimittäin onnellisiin aamuihin tai tunnelmallisiin iltoihin kuuluu hyvin harvoin mitään niin kallista ja saavuttamatonta, mitä ei jokainen voisi saada. Itse olen esimerkiksi poistanut aamuistani asioita, jotka kuormittavat mieltä ja lisännyt asioita, jotka tekevät iloiseksi, aktivoivat ja kannustavat. Näin syksyisin saatan sytyttää kynttilän, kesäaamuina istun kahvittelemassa kuistilla. Nykyään olen myöskin oppinut sanomaan itselleni ääneen, yleensä sen ensimmäisen kahvikupillisen jälkeen, että ”elämä on ihanaa ja minä olen fantastinen”. Tuo kuulostaa älyttömältä ja minä sanon sen pilke silmäkulmassa, mutta se saa aina hymyilemään ja tulee hyvä fiilis. Olen sen huomannut, että aamulla, sillä ensimmäisellä tunnilla heräämisen jälkeen, on suunnaton vaikutus siihen, millaiseksi koko päivä muodostuu.

Iltaisin minä pyrin aina tekemään itselleni jotain hemmottelua. Laitan kynnet nätiksi tai jumppaan hieman tai katson valmiiksi seuraavaa päivää varten jotkut kivat vaatteet. Se nimittäin vaikuttaa ihan kauheasti siihen, mikä on mieli aamulla, kun herää, koska todella pienillä yksityiskohdillakin voi olla merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta. Tähän liittyy myöskin se, että esimerkiksi keittiö kannattaa siivota illalla, jottei heti aamulla ole vastassa likaiset tiskit ja leivänmuruset.

Iltaisin kannattaa myöksin ravita aivoja positiivisilla ja inspiroivilla jutuilla. Olipa se sitten vaikka sisustus- tai pukeutumisispiraation etsiminen Pinterestistä tai mielenkiintoisen artikkelin lukeminen tai hyvä blogiteksti, niin kaikki sellainen mikä aiheuttaa sinussa muuta kuin kiukkua, vihaa, kateutta tai tyytymättömyyttä on hyvän huomisen pohjustamista. Kannattaa kokeilla.

Kaiken tämän tavara- ja elämyskeskeisen todellisuuden myllerrysessä unohtuu usein se, että ylellinen elämäntyyli, jota on helppoa toivoa, rakentuu oikeasti hyvin pienten asioiden ympärille. Puhtaus, aktiivisuus, kyky nauttia ja halu oppia ovat niitä perusjuttuja jotka yhdistävät sitä elämäntyyliä, jonka me luksuksena pidämme.

Ihanaa päivää Sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s