Kuinka selvitä erosta?

Kuva Armando Orozco Pixabaystä

Parisuhteen päättyminen on aina raskas kokemus. Se voi olla myöskin vapauttava, helpottava ja uudelle ovia avaava, mutta raskas se on silti. Ihmiset deittailevat nykyään paljon, eikä useat avioliitotkaan ole mikään ihmetyksen aihe, ja kun ennen pysyttiin vaikeissakin parisuhteissa kuin täit tervassa, kärsittiin toisenlaisista suruista siellä parisuhteen sisällä, on nykyään jo liki yleistä kärsiä eron aiheuttamista sydänsuruista.

Se, kuinka ero tapahtuu, on hyvin merkittävä jälkityön näkökulmasta ja nykyään yleistynyt ns. ghostaaminen, eli se, että seurustelu- tai deittailukumppani vaan yksinkertaisesti katoaa, on erityisen raskas kokemus. Joskus tosin sille toisen ihmisen katoamiselle on ihan jokin syykin olemassa. Esimerkiksi jos toinen osapuoli ei suostu hyväksymään eroa tai on olemassa väkivallan uhka, voi toisen olla turvallistakin katkaista kaikki yhteydet dominoivaan osapuoleen. Kuitenkin yhä enemmän tapahtuu sitä, ettei jättävä osapuoli halua tai kykene käsittelemään vaikeita tilanteita tai tunteita, jolloin hän kokee itselleen hyväksi tavaksi kadota.

Se kuitenkin jättää jätetyn osapuolen tilanteeseen, joka saattaa vaatia jopa ammattimaista keskusteluapua tilanteen käsittelemiseen. Ghostaamisen tiedetään aiheuttavan vastaavia tunteita jätetyssä kuin mitä seurustelukumppanin äkillinen kuolema aiheuttaisi.

Mutta kuinka selvitä erosta? Varsinkin jätetty osapuoli on vaarassa lamaantua, ajautua päihteiden pariin ja hänen itsetuntonsa voi olla täysin kappaleina. Jätetty ihminen saattaa jokaisen vapaahetkensä muistella niitä ihania yhteisiä aikoja, seurata toista sosiaalisessa mediassa herkeämättä ja tuntea paitsi vihaa ja katkeruutta niin myöskin epätoivoiseksi kasvavaa surua.

Keräsin tähän joitain vinkkejä, jotka voivat auttaa niinä aikoina, kun sydän on täysin kappaleina eikä se oma käytös ja toiminta ole kaikkein järkevintä.

  1. Kirjoita lista ex-kumppanin huonoista puolista

Vaikka katkeruus ja viha eivät auta mihinkään, voi joskus eron käsittelyssä olla hyvä myöskin pysähtyä niiden huonojen puolien äärelle. Tämä siksikin, että eron jälkeen sydänsuruja poteva muistaa vähän turhan selkeästi ne ihanat hetket, vaikka tosiasia on se, että jos suhde oli pelkkää valeanpunaista unelmaa, ei se olisi päättynyt. Ota siis paperia ja kynä ja kirjoittele vaikka pitkin päivää tai viikkoja mieleen juolahtavia huonoja puolia, joita exälläsi tai teidän suhteessanne oli. Tämä on erittäin tehokas keino varsinkin niinä hetkinä, kun jokin ulkoinen ärsyke muistuttaa yhteisistä hyvistä asioista. Olo paranee nopeasti, kun kirjoitat paperille ”Pekka ei halunnut matkustella minun kanssani” tai ”Annilla oli tapana motkottaa täysin turhista asioista”.

2. Siivoa some

Eron jälkeen on melko tuskallista nähdä toisen ihmisen päivityksiä esimerkiksi Facebookissa. Paitsi että ne muistuttavat siitä toisesta ihmisestä niin on myöskin hieman liian helppoa käydä omatoimisesti siellä exän profiilissa seuraamassa, että mitä sille toiselle kuluu, missä hän menee ja mitä tekee. Varsinkin siinä kohtaa voi tuntua tosi pahalta, kun näkee toisen menevän elämässään eteen päin, löytää uuden kumppanin tai tekee asioita, joita teillä oli tapana yhdessä tehdä tai tekee asioita, joita sinä olisit toivonut teidän yhdessä tekevän.

Mutta itse exän lisäksi ehkä kannattaa miettiä, että voisiko myöskin poistella kavereista tai seurannasta exän kautta tutuksi tulleita ihmisiä. Varsinkin jos ei ole henkilökohtaisia ystävyyssuhteita heihin syntynyt, niin nuo ihmiset voivat olla eroprosessia hidastavia yhteyksiä.

3. Lisää elämääsi uutta sisältöä, mutta älä luovu kaikesta vanhasta

Hyvä vinkki on se, että mene eron jälkeen joka viikko kolmeen uuteen paikkaan. Se paikka voi olla kahvila tai lenkkipolku tai ruokakauppa, jossa et yleensä käy, mutta muuta rutinejasi ja kokeile uutta. Näin et ole koko ajan paikoissa, jotka muistuttavat yhteisistä ajoista. Toisaalta sitten, jos olette tehneet yhdessä jotain, mistä olet nauttinut suunnattomasti, vaikka joku harrastus tai olette suunnitelleet yhdessä matkustavanne johonkin tiettyyn paikkaan, niin ei niistä tarvitse luopua. Jatka rakkaaksi tullutta harrastusta, ja jos siellä on vaarana törmätä exään, niin vaihda ryhmää tai tee muita mahdollisia muutoksia. Toteuta niitä suunnitelmia, jotka oli tärkeitä sinulle. Matkustaminen voi olla todella hauskaa yksinkin eikä nykyään kukaan katso ihmetellen, jos ihminen käy itsekseen teatterissa tai hyppäämässä laskuvarjolla.

4. Älä kosta, älä roiku kiinni

Minä olen elämässäni kerran ajatunut tilanteeseen, jossa olen halunnut kostaa toiselle ihmiselle minuun kohdistuneen epäreilun kohtelun ja todella vahingoittaneen käytöksen. Voin sanoa, ettei siitä ollut mitään muuta seurausta kuin surkea olo itselle ja tiedän, että maailmassa on tälläkin hetkellä muutama ihminen, jotka pitävät minua tuon tapauksen takia hulluna. Kostaminen on lähinnä väkivaltaa itseä kohtaan eikä siitä ole mitään hyötyä. Unohda siis ne katkarapujen piilottelut exän asuntoon tai hänen henkilökohtaisten asioiden levittelyt, ne eivät auta sinua eivätkä tuo exää takaisin.

Älä myöskään jää roikkumaan. Älä anele, älä kerjää huomiota ja mikä tärkeintä, älä ainakaan uhkaile itsemurhalla tai millään muullakaan. Silloin, jos sinulla on tarve ripustautua tai painostaa toista, kannattaa itsekseen pohtia sitä, onko käyttäytymisesi missään mielessä oikein.

5. Pidä itsesi kiireisenä

Erityisen hyödylläistä on käsillä tekeminen. Tämä siksi, että kaiken sen ajan, jonka teet käsillä jotain muuta, pysyy puhelin käsistä poissa. Tee käsitöitä, siivoa, leivo, vaihda huonekasveille mullat, kirjoita, lue… mitä tahansa, mitä teet käsin. Ja jos käsin tehdessä ajatukset tahtovat pyöriä erossa ja exässä, kuuntele samalla äänikirjoja tai radiota.

Lenkkeily on myöskin tavattoman tehokasta. Pitkät kävelylenkit ovat hyväksi mielenterveydelle ja kyllähän kunnosta kannattaa huolta pitää. Eikä pelkästään kunnosta, mutta kannattaa joka päivä pyrkiä panostamaan omaan ulkonäköön, se piristää aina.

Suosittelen myöskin tarttumaan kaikkiin mahdollisuuksiin olla sosiaalinen. Vaikka kuinka houkutteleva ajatus onkin käpertyä omaan kuplaan surun ja pettymyksen kanssa, eikä huvittaisi olla ihmisten seurassa, niin totuus kuintenkin on se, että juurikin muiden ihmisten parissa oleminen on yksi parhaista lääkkeistä. Omaa aikaa kyllä riittää, usein vähän liikaakin.

Lopuksi haluan sanoa, että silloin, jos ero aiheuttaa todella pahaa olo, ja varsinkin, jos taustalla on ennestään esimerkiksi masennusta tai suhteessa on tapahtunut jotain raskasta, niin kannattaa varata aikaa vaikka paikalliseen mielenterveystoimipisteeseen. Jo sairaanhoitajan kanssa juttelu voi auttaa ja hän pystyy ohjaamaan jatkoapua saamaan, jos tilanne on todella vaikea. Apua on kyllä tarjolla ja saatavilla, jos sitä osaa hakea.

Sinulle, joka juuri nyt kamppailet eron tuoman tuskan kanssa, lähetän valtavan paljon hyviä ajatuksia. Usko siihen, että aika parantaa kyllä ja kun pidät itsestäsi huolta, huomaat, että yllättävän pian se pahin on takana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s