Mikä auttaisi kaamosmasennukseen?

Kuva 99mimimi Pixabaystä

Ihan alkuun minun on pakko jakaa mielenkiintoinen triviatieto, johon netissä törmäsin. Muista pohjoismaista poiketen islantilaiset eivät juurikaan kärsi kaamosmasennuksesta. Syyksi on epäilty sitä, että islantilaiset saavat ruokavaliostaan niin paljon D-vitamiinia (kalaa syödään keskimäärin 90 kg per islantilainen. Vertauksena Suomi, jossa kalaa syödään keskimäärin 14 kg henkilöä kohti), ettei heihin ehdi kaamos juurikaan vaikuttamaan.

Tiedäpä sitä, kuinka paljon kalan suurkulutuksella on, mutta totta on se, että kalaa täytyisi syödä enemmän.

Mutta kaamosmasennuksen kaatajaisiin. Ensinnäkin on muistutettava siitä, että kaamosmasennus on ihan oikea lääketieteellisestikin todettavissa oleva til, joka johtuu auringonvalon puutteesta, joka johtaa tunnetiloja ja energiatasapainoa säätelevän serotoniinin vähäisempää erittymiseen aivoissa. Jos siis joku tulee sanomaan, että ettei kaamosmasennus ole muuta kuin tunnetila, niin sellaisen voi joko perustella ihan tieteellisesti suohon tai vaihtoehtoisesti jättää omaan arvoonsa.

Mutta nyt emme ajattele negatiivisia asioita, vaan haluan jakaa teille, rakkaat lukijat, muutamia hyviä vinkkejä, kuinka kaamosmasennuksen voi taltuttaa tai ainakin siltä katkaista selän.

  • Aloita uusi, ilahduttava ja kiehtova projekti. Olipa se vaikka tuhansien palojen palapeli tai uuden kielen opiskelu netissä, kunhan se on sellainen, jota voi tehdä päivittäin, jossa riittää tekemistä pariksi kuukaudeksi ja jossa mielenkiinto säilyy kauemmin kuin viikon.
  • Laittaudu nätiksi (vaikka et olisi menossa minnekään). Itse olen jopa järjestänyt ihan itselleni pikkujoulutkin joskus, kun oli niin synkkää ja yksinäistä. Pukeuduin punaiseen mekkoon ja punaisiin korkkareihin. Laitoin hiukset oikein hienoksi, meikkasin, laitoin kynnet, koristelin olkkarin, laitoin pientä herkkua tarjolle, laitoin telkkarista soimaan vanhaa jouluista jazzia ja korkkasin skumpan. Se oli tosi hauskaa! Mutta kyllä tuota laittautumista kannattaa vaikka joka päivä vähän harrastaa, siltikin, vaikkei mihinkään sen erityisemmin olisi menossa.
  • Mene ulos (vaikka ilman mitään sen suurempaa syytä). Vaikka kuinka tekisi mieli vaan painua sinne sohvan pohjalle viltin alle, niin fakta on se, että ulkoilu piristää aina. Jos sen voi tehdä valoisan aikaan, ihan huippua, mutta jos ei voi, niin raikas ilma piristää kyllä. Pimeällä ulkoilussa on sekin hyvä puoli, että silloin marraskuukin näyttää usein kauniimmalta, kun ihmisten laittamat kausivalot palavat eikä kaikki ole vain harmaata. Kokeile siis ottaa iltarutiiniksi pieni iltalenkki. Se voi olla ihan sellainen rivakka, hikeä pintaan nostava kuntolenkki tai sitten ihan vain sellainen kevyt kiva iltakävely, jolloin voi ulkoiluttaa uutta talvitakkia ja kauneimpia nilkkureita.
  • Lisää valoa kotiin. Meillä kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia erityisiä kirkasvalolamppuja, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö kodista voisi luoda valoisampaa ympäristöä. Päivän lyhyeksi valoisaksi ajaksi kannattaa avata kaikki verhot ja sälekaihtimet, jolloin kaikki mahdollinen valo ulkoa tulisi sisälle. Aamulla, kun herää, suosittelen pistämään kaikki mahdolliset valot päälle. Itse olen vaihtanut useisiin kotini kattovalaisimiin päivänvalolamput, joiden valo jäljittelee auringonvaloa ja vaikka valo on kirkas, se ei ole epämiellyttävä. Päivänvalolamput eivät ole kovinkaan monen euron investointeja, joten suosittelen lämpimästi!
  • Sisusta syksyä ja talvea kotiisi. Luo kaamosmasennuksesta taidetta sisustamalla kotia sen mukaiseksi. Kynttilät, koristevalot, pehmeät ja maanläheiset värit ja erityiset ”kaamosekstrat” (minä rakentelin viime syksynä keittiöön pienen kaakaopisteen, jossa oli kaikkea kivaa herkkukaakaon tekoon, kaakaojauhojen lisäksi vaahtokarkkeja, nompparelleja, suklaakonvehteja ja muuta. Se oli kiva!) tekevät kodistasi kaamoksen keskelle ihanan pesän, jossa viettää pitkiä, pimeitä iltoja tunnelmoiden.

BONUS VINKKI:

  • Älä valita Negatiivisuus pahentaa omaa oloasi eikä siitä ole mitään hyötyä. Älä siis valita, vatvo, narise, vertaile muiden elämään äläkä kuvittele, että vain sinä kärsisit pimeydestä. Sen sijaan kokeile vaikka somessa tai tämän jutun kommenteissa jakaa jotain hauskoja juttuja, jotka liittyvät siihen, kuinka kaamosajan koet. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s