Brändejä, jotka ovat tuttuja ökyrikkaille

Kuva MonacoCannes Pixabaystä

Jos kuulut siihen 1% maailman väestöstä, jolla on rahaa enemmän kuin hyttysiä suomalaisessa kesäillassa, saattavat chanelit, pradat ja jopa Bottega Veneta tuntua liki jokaisen saatavilla olevalta keskiluokan luksukselta. Kun on ökyrikas, ei tarvitse brassailla logoilla tai mielikuvilla, vaan luksustuotteilta odotetaan enemmän. Todella ensiluokkainen laatu, miellyttävyys ja käsityöläisyys ovat asioita, joista ollaan valmiita maksamaan, ja noustakseen suunnattoman rikkaiden suosioon, on brändin tarjottava jotain sellaista, mikä ei tavallisen ihmisen ulottuvilla ole.

Tässä muutamia sellaisia brändejä, jotka ovat oikeastaan tuttuja lähinnä vain ökyrikkaille, ja joista me tavikset emme viitsi edes unelmoida.

Jada Dubai

Arabimaailmasta löytyy niin rikkaita ihmisiä, että sitä ei oikein osaa edes kuvitellakaan, ja siellä tunnutaankin elävän hieman kuin omassa maailmassa, mitä tulee luksustuotteisiin. Kuitenkin jotkin arabimaailman luksusmerkit ovat nousseet myöskin muun maailman ökyrikkaiden suosioon, ja eräs sellainen on luksuskengät aivan toiselle tasolle nostanut Jada Dubai.

Vuonna 2018 Jada Dubai toi Burj Al Arab -pilvenpiirtäjään näytille kengät, joiden arvo oli 17 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, eivätkä Jada Dubain tavallisetkaan kengät mitään bulkkitavaraa ole. Kengät valmistetaan aina hienoimmasta italialaisesta nahasta ja niiden koristeluun käytetään aitoja timantteja ja luonnollisesti kengät tehdään mittatilaustyönä asiakkaan kokoon sopivaksi. Edullisimmat kenkäparit saattaa saada 5000 dollarin hinnalla.

Russo-Baltique Vodka

Suomalaiset vodkaturistit tuskin nauttivat ihan tällaista vodkaa 90-luvun reissuillaan, mutta Venäjän miljardöörit nauttivat. Ihan sukkahousuihin ei Russo-Baltique vaihdukkaan, sillä pullon hinta liikkuu siinä 1,35 miljoonan dollarin paikkeilla. Vodkan ehdoton erikoisuus on tsaarin aikaisen autoja ja lentokoneita valmistaneen Russo-Baltiquen muiston kunnioittaminen, joka näkyy pullojen suunnittelussa. Pullot on kuorrutettu kullalla ja niiden korkkia koristaa Tsaarin kaksipäinen kotka, sama, joka esiintyi Russo-Baltiquen vuosina 1909-1923 valmistamien autojen keulakoristeena.

Russo-Baltiquen vodkat on suunnattu puhtaasti vain ja ainoastaan vodkaa ja vintageautoja rakastaville miljardööreille, eli näitä ei Tallinnan lautan taxfreestä taida löytyä.

Giambattista Valli

Tämä on listan luksusmerkeistä ainoa, joka on ollut tarjolla myöskin tavalliselle tallaajalle, sillä italainen muotisuunnittelia Giambattista Valli teki yhteistyömalliston H&M:n kanssa vuonna 2019. Hyvin naisellisia, romanttisia ja jopa karkkimaisia vaatteita suunnittelevan Vallin vaatteita on nähty lukuisien julkkisten päällä punaisilla matoilla ja ihanpa niitä netistä voi jokainen tilaillakin, mutta hinta on sen verran korkea, että heräteostoksen teko on epätodennäköinen, paitsi jos on ökyrikas.

F.P Journe

Sveitsiläinen F.P Journe valmistaa vuodessa vain 800 kelloa ja yrityksen omistaa 59-vuotias kelloseppä François Paul Journe. Jokainen kello on kokeneen käsityöläisen valmistama ja kellojen käyttöiäksi luvataan 100 vuotta. Hintaa nostaa luonnollisesti se, että kellot ovat täysin mekaanisia, eli täynnä pikkuruisia osia ja liitoksia, mitkä tekevät kellosta paitsi kauniin käyttöesineen niin myöskin mekaanisen taideteoksen.

F.P. Journen kellojen hinnat alkavat noin 60 000 dollarista.

Kuva Pexels Pixabaystä

Berluti

Alkujaan italialainen, vuonna 1895 perustettu Berluti on tuttu jokaiselle laatukenkien ystävälle. Vaikka yrityksen omistaakin nykyään ranskalainen LVMH:n (Moët Hennessy Louis Vuitton), sen kengät valmistetaan edelleenkin käsityönä Italiassa.

Berlutin kengät ovat olleet hyvin kauan hyvin arvostettuja ja niitä ovat suosineet mm. Dean Martin, Andy Warhol, Frank Sinatra, Robert De Niro ja jopa Yves Saint Laurent.

Loro Piana

Pääasiassa kasmiiri- ja villatuotteita valmistava Loro Piana on meille tavallisille kuluttajille tuttu nimi miesten puvuista ja esimerkiksi suomalainen Turo tarjoaa pukuja, joiden materiaalina on käytetty Loro Pianan kankaita. Loro Piana valmistaa kuitenkin kankaiden lisäksi monia muita luksusluokan tuotteita, esimerkiksi villakangastakkeja, joista saattaa joutua pulittamaan jopa useamman kymmenen tuhannen dollarin verran, huippuhinnat ovat olleet kuusinumeroisia.

Italialainen Loro Piana perustettiin vuonna 1924 ja vielä nykyäänkin 20% yrityksestä omistaa Pianan perhe. Vuonna 2013 LVMH osti 80% yrityksestä 2 miljardin euron hintaan. Mielenkiintoisena yksityiskohtama mainittakoot, että vuodesta 2000 Loro Piana on sponsoroinut vuosittain palkinnon laadultaan parhaasta villakuormasta, jossa on villaa tarpeeksi, että siitä voi valmistaa kangasta 50 miesten pukuun.

Charvet

Pariisilainen Charvet perustettiin 1838 ja se valmistaa korkealuokkaisia paitoja, se oli itse asiassa maailman ensimmäinen paitoja myyvä kauppa, ja tarjoaa lisäksi räätälipalveluita niin, että aina kaikkea, mitä yritys myy, voidaan muokata asiakkaalle sopivaksi.

Maailman ainoa Charvetin myymälä sijaitsee Pariisissa osoitteessa 28 Place Vendôme ja seitsenkerroksisesta myymälästä löytää paitojen lisäksi kravatteja, pyjamia ja pukuja.

Eräästä Charvetin kravattimateriaalista on tullut yleisnimi tietynlaiselle silkkikankaalle, jota käytetään erityisesti kravatteihin, joten jos jossain törmää materiaaliin nimeltä charvet, tiedät, mikä sen historia on.

Charvetin asiakaslista on muuten niin pysäyttävä, että sillä on oma Wikipedia-artikkelikin. Kuninkaallisia, politiikan huippunimiä, monen eri alan taiteilijoita ja urheilijoita löytyy listalta pilvin pimein, muutamia mainitakseni Winston Churchill, Britannian kuninkaalliset useassa sukupolvessa, kaikki ohjaaja-Coppolat, Claude Debussy, Gustave Eiffel, Ernest Hemingway, Claude Monet, Uma Thurman, Oscar Wilde, Bruce Willis, Coco Chanel, Michael Kors, Barack Obama, Gary Cooper ja Catherine Deneuve.

Vaikuttavaa.

Kuva MonacoCannes Pixabaystä

Hermès

Vaikka tätä listausta olisi voinut jatkaa vielä vaikka kuinka, valitsin viimeiseksi hieman tutumman brändin, Hermèsin. Koska Hermès on melkein synonyymi ökyluksukselle.

Hermès sai alkunsa vuonna 1837 satulakauppana, mutta nykyään siitä on tullut korkealuokkaisten nahkatuotteiden, asusteiden ja parfyymien valmistaja, joka tunnetaan erityisesti vuosittain vaihtuvasta solmiomallistosta sekä Birkin-käsilaukusta. Birkin on yksi legendaarisimmista ja halutuimmista luksuskäsilaukuista, jonka lähtöhinta pyörii 6000 dollarin paikkeilla.

Hermèsin tuotteita ei voi ostaa muualta kuin Hermèsin myymälöistä, joista meitä suomalaisia lähin sijaitsee Tukholmassa, sekä yrityksen virallisilta nettisivuilta. Feikki-Hermèsin tuotteet on siis hyvin helppo tunnistaa, koska niitä ei pitäisi muualla myynnissä olla, tosin hajuvedet taitavat olla tästä poikkeus.

Siinäpä oli pieni lista luksustuotteista, joita ökyrikkaat suosivat. Täytyy vielä kuitenkin mainita, että vaikka kymmenien tuhansien eurojen arvoiset kengät tai parin tonnin solmio saattavat tuntua hieman älyttömiltä hankinnoilta, niin tositosirikkaille on kuitenkin tärkeää se, ettei raha mene hukkaan, vaan hankittu tuote on oikeasti kestävä, laadukas ja sellainen, jonka voi aina korjauttaa ja josta kannattaa huolta pitää, varakkaat ihmiset kun monesti ovat myöskin yllättävän käytännöllisiä.

Minä itse olen laadukkaan käsityöläisperinteen suuri ihailija, ja minun mielestäni sen perinteen ylläpitäminen on mielestäni ihan todella hieno juttu tässä halpatyövoiman ja kertakäyttökulttuurin maailmassa, vaikkei itselläni siihen Birkiniin varaa olekaan. Vai mitä mieltä Sinä asiasta olet? Mitä ajattelet siitä, että jollain on jalassa tuhansien eurojen nahkakengät?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s