Kun maailma ahdistaa, lue tämä!

Kuva Karolina Grabowska Pixabaystä

Ei ole varmasti vieras tunne se, että koko maailma ja varsinkin ihmiskunta tuntuu aivan älyttömän ahdistavalta. Uutiset tarjoilevat meille kaikenlaista synkkää, ihmisten pahuus on jatkuvasti läsnä ja maailmassa tapahtuu asioita, joita emme toivoisi tapahtuvan, mutta joille emme voi mitään.

Avuttomuus synkkyyden keskellä vetää helposti mielen mustaksi ja ahdistaa. Esimerkiksi ilmastonmuutos aiheuttaa erityisesti nuorissa ihmisissä keskusteluapuakin tarvitsevaa hämmennystä, eikä koronauutiset, ihmisten kärsimykset sotien keskellä tai suurvaltojen politiikkakaan varsinaisesti ketään ilahduttane.

Minä olen itse tietoisesti vähentänyt uutisten seuraamista, vaikka lapsesta saakka olen hyvin aktiivisesti seurannut maailman tapahtumia ja niistä paljon kirjoittanutkin. Se on auttanut hieman jäsentämään omaa maailmaani, kun pyrin pysymään kartalla vain sen verran, että pystyn suhteellisen järkiperäisin perustein tekemään äänestyspäätökseni ja että voin omia valintojani tehdä eettisiä periaatteitani kunnioittaen.

Listasin tähän muutamia vinkkejä siitä, kuinka omilla ajatuksilla ja teoilla voi vähentää ympäröivän maailman ja todellisuuden aiheuttamaa ahdistusta. Minulle nämä ovat olleet kovasti avuksi ja ehkäpä tuosta listasta joitain hyviä ajatuksia muillekin mukaan tarttuu:

  • Suurin osa maailman ihmisistä on hyviä. Jokunen vuosi sitten istuessani pitkästyneenä bussissa sain ahaa-elämyksen, kun tajusin, että maailmassa on valtavasti ihmisiä, joilla on tarpeeksi taitoja, jotta he voisivat hakkeroitumalla eri järjestelmiin pistää koko ihmiskunnan polvilleen. Kuitenkaan he eivät tee niin, koska eivät halua aiheuttaa kaaosta, kärsimystä ja pahaa muille. Meillä ihmisillä on, täysin fanaattisia ja jonkin aateen sokaisemia lukuunottamatta, henkilökohtainen vapaa tahto, ja näyttäisi siltä, että tuo vapaa tahto ohjaa suurinta osaa ihmisistä toimimaan hyvin ja muille vahinkoa aiheuttamatta.
  • Suurin osa kauhukuvia maalailevista ihmisistä hyötyy kauhukuvista jollain tasolla itse. Tämä on toinen hyvin tärkeä asia muistaa. Netin ja somen aikakautena kaikenlaiset maailmanlopun maalailijat, joita on ollut aina, saavat aivan toisella tavalla näkyvyyttä kuin esimerkiksi 1500-luvulla oli mahdollista. Tämä ei kuitenkaan tee heidän jutuistaan yhtään sen enempää totta kuin mitä ne olisivat vuosisatoja sitten olleet. Ja itse asiassa he, jotka maalailevat piruja seinille, ovat melko vähäinen, mutta sitäkin äänekkäämpi joukko, joihin kiinnitetään yllättävän paljon huomiota. Kun kuitenkin miettii heitä sen kautta, että saako kauhukuvien maalailija toiminnastaan rahallista hyötyä, saako hän sillä huomiota, jota ei muuten saisi, tai onko hänellä aktiivinen seuraajakunta, jonka ihailusta saa mielihyvää, on mahdollista löytää sisäinen rauha, jonka keskellä voi todeta, että humpuukkimaakarit ovat humpuukkimaakareita, eikä heidän juttujensa seuraamisessa ole edes viihdearvoa, jos ne lähinnä ahdistavat ja saavat maailman näyttämään pahalta.
  • Pyydä kanssaihmisiä kertomaan onnellisia muistoja. Tämän vinkin luin joskus netistä ja se on oikeasti hyvä vinkki, joka avaa iloisen näkökulman ihmisten elämään. Mitäpä jos vaikka työpaikan kahvitauolla, kun kaikki tuskailevat joulustressistä, kysyisit, mikä on kenenkin ihanin joulumuisto. Se kääntää välittömästi keskustelun joulun negatiivisista asioista niihin positiivisiin, tunnelmallisiin ja onnellisiin hetkiin. Onnellisten muistojen kertominen ja kuuleminen valaisee omaa ja muiden kokemusta elämästä, joka liian usein pyörii valittamisen ja ikävien asioiden ympärillä.
  • Katso luontodokkareita, mene luonnon pariin tai kuuntele sademetsästä äänitettyjä ääniä. Kun ihmiskunta ahdistaa, on hyvä viedä itsensä sen muun olevan maailman äärelle. Meillä on aivan uskomaton, epätodennäköisyyksistä syntynyt kotiplaneetta, jossa elämme, ja ihmiskunta on vain yksi osa sitä. Irrota siis itsesi hetkeksi ihmiskunnasta ja mene luonnon keskelle, olipa se sitten vaikka virtuaalista luontoelämää tai fyysinen kävelylenkki pakkasillassa. Spotifysta ja Youtubesta löytyy äänitteitä sademetsästä, ja usko pois, niiden kuunteleminen vie keskelle sitä totuutta, että maapallo on ihmeellinen ja kaunis, meidän ihan oma pieni planeetta. Linkkaan tähän yhden videon esimerkiksi.
  • Tee jotain hyvää. On helppo odottaa muilta hyviä tekoja, mutta se on hieman tekopyhää silloin, jos itse keskittyy lähinnä muiden tekojen arvosteluun. Hyvän tekeminen on ihan älyttömän tehokasta terapiaa silloin, kun maailma ahdistaa. Tuota asiaa on ihan tutkittukin ja havaittu, että hyvän tekeminen tekee hyväntekijänkin onnelliseksi. Itselleni yksi tärkeimmistä hyväntekemisen muodoista on pikkulintujen talviruokinta. Olen siitä onnellisessa asemassa, että voin tehdä sitä omassa pihassani ja seurata lintujen ruokailupuuhasteluja keittiöni ikkunasta. Vaikka välillä tuntuu, että rahaa menee pikkulintujen ruokiin enemmän kuin lemmikiemme ruokintaan ja ruokintapaikan siivoilu talvipakkasella ei varsinaisesti lempipuuhaani ole, niin se hyvä mieli, joka itselle tulee, kun tajuaa tekevänsä jotain, millä on merkitystä, on suunnaton. Mieti siis, kun ahdistut maailman pahuudesta, että voisitko tehdä edes yhden ihmisen tai eläimen onnelliseksi. Näin joulun alla onnellisuuden luominen on varsin helppoa, ja sen voi tehdä esimerkiksi osallistumalla Joulupuu-keräykseen tai Joulupostia ikäihmiselle-kampanjaan. Jälkimmäiseen ajattelin itsekin kortin tai pari askarrella.
  • ”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.” Vaikka en ole ollenkaan uskonnollinen ihminen, on mielestäni tuo Tyyneysrukouksesta tuttu viisaus yksi hienoimpia, jonka tiedän. Asioita, joihin me tavalliset ihmiset voimme vaikuttaa, ovat oma ja läheisten onnellisuus. Sen lisäksi voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa demokraattiseen päätöksentekoon ja kulutustottumuksilla tukea omaan maailmankuvaan sopivia tuotteita ja palveluita. Kun hyväksyy sen faktan, ettei yksikään kaukomaan sisällissodassa kärsivä ihminen, seksikaupan uhri tai sukupuuttoon kuoleva eläinlaji pelastu sillä, että kaukaisessa pohjolassa joku ihminen pilaa elämänsä murehtimalla niitä asioita, tulee maailmasta hieman parempi paikka. On hyvä tiedostaa maailman ja ihmiskunnan ongelmat, mutta myöskin yksilönä hyväksyä se, ettei kaikkea voi muuttaa. Jos haluaa vaikuttaa asioihin, niin silloin poliitikkojen painostaminen, kulutusvalinnat tai se mainitsemani hyväntekeväisyys ovat oikeita keinoja. Itsekseen niistä asioista murehtiminen ei ole hyvä asia eikä auta yhtään ketään, vähiten itseäsi.
  • Pysy erossa sinua ärsyttävistä asioista. Telkkarin ohjelmatarjonta ärsyttää? Älä avaa telkkaria. Instagraminen täydelliset ihmiset ahdistavat? Älä seuraa heitä. Tykkäyksillä ja seurauksilla ihan itse vaikutat siihen, mitä siellä näet. Minulla ainakin on huono taipumus selata passiivisena somea ja tuhahdella ärtyneenä täysin toisarvoisille asioille. Siitä olen tietoisesti pyrkinyt eroon, koska se on aivan naurettavaa. Me ihmiset olemme erilaisia. Me näemme ja koemme asioita eri tavalla. Me pidämme eri asioista, eikä makuasioista ole mitään järkeä kinastella.
  • Pysy myöskin erossa negatiivisista ihmisistä. On yksi asia tukea ja tsempata läheistä ihmisitä silloin, kun tällä on oikeasti vaikeaa. Täysin toinen asia on myrkyttää omaa mieltä jatkuvasti valittavien ihmisten seuralla. Jos sinulla on vaikkapa läheinen, joka aloittaa jo aamusta valitella kuinka sää on huono, naapurilla on paremmin kuin itsellä, lonkkaa kolottaa eivätkä lapset käy kylässä, niin sellaisen ihmisen kanssa ei kannata päivää pilata. Negatiivisuus tarttuu ja ihmiset, jotka valittavat koko ajan jostain, levittävät ympärilleen lannistavaa ja toivotonta mielialaa. Tuollaisen ihmisen kanssa kannattaa toimia niin, että vastaa ”onpa ikävää. Jutellaan myöhemmin”. Nimittäin kun ammattivalittaja ei saa itselleen valitusseuraa tai valittamiselle myötäeläjää, hän yleensä rupeaa puuhailemaan muuta ja tulee itsekin onnellisemmaksi.
  • Etsi oikeaa, puolueetonta tietoa. Jos maailmassa on se jokin asia tai useampikin, joka ahdistaa, tai vaikka uutisista jää jokin juttu mietityttämään, niin kannattaa käyttää aikaa nettikeskustelujen sijaan siihen, että etsii siitä asiasta mahdollisimman objektiivista ja tieteellistä tietoa, tai vaikka jonkun kohun aiheelle alkuperäinen lähde ja konteksti. Hyvin usein ihmisiä pöyristyttävien uutisten taustalla on jotain varsin arkista eikä ollenkaan niin raflaavaa kuin annetaan ymmärtää. Pidä mielessä, että mielipiteille on aina tilaa, silloinkin, kun ne ovat omasta mielestä ärsyttäviä, ja käytä pöyristymisaika siihen, että opettelet lukemaan tieteellisiä tutkimuksia ja ymmärtämään erinäisiä syy-seuraus -suhteita. Vaikka me ihmiset olemmekin tuntevia olentoja, niin joskus sen rationaalisen ajattelun aktivoiminen tunnekuohuilun sijaan on ihan oman mielenterveyden näkökulmasta fiksua.

Ja lopuksi haluan muistuttaa siitä, että kun maailma ahdistaa, on hyvä pysähtyä sen ajatuksen äärelle, että me jokainen olemme osa sitä maailmaa. Ja koska olemme osa sitä ahdistavaa maailmaa, niin voisikohan olla mahdollista, että tekisimme edes siitä pienestä kammottavan maailman osasesta, itsestämme, jotain aivan ihanaa ja kaunista? Se on nimittäin tässä maailmassa jotain, mihin me voimme vaikuttaa suoraan ja ilmaiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s