Oikeus unelmiin (myöskin nelikymppisenä)

Kuva Couleur Pixabaystä

Pieni breikki kotioloista sai aikaan sen, että mieli alkoi kysellä elämän suuria kysymyksiä. Mitä elämältä haluan ja mitä toiveita minulla on elämälleni, nimittäin todennäköisesti minulla on elämästä vielä toiset reilu 40 vuotta jäljellä, aktiiviaikuisuuttakin on todennäköisesti enemmän edessä kuin takana.

Ehkä hieman yllättävää olikin se, että törmäsin keskusteluun siitä, onko okei aikuisella iällä unelmoida.

Tuo ajatus oli tosi hätkähdyttävä, koska itse koen elämäni ankeimmiksi vuosiksi ne masennuksen vuodet, kun päästä katosi kyky unelmoida. Tiedostin sen itsekin, ja se oli kauhean surullista huomata, ettei ollut mitään unelmia. Unelmat ovat kuitenkin, ainakin itselleni, ollut aina se sellainen primus motor, joka on saanut tekemään asioita ja rohkeitakin päätöksiä elämässä.

On hyvin kummallinen ajatus, että siinä vaiheessa, kun keskivertoihminen alkaa ikänsä puolesta olla siitä hyvässä asemassa elämässään, että suurimmat identiteettikriisit on selätetty, pahimmat ruuhkavuodet ja lapsiperhearki helpottaa ja usein taloudellinenkin tilanne on vähän vakaampi, olisi jotenkin normaalia hymähtää, että eipä minulla mitään sen suurempia unelmia ole, eikä kyllä pienempiäkään.

En oikeastaan usko siihen, että ihmiset oikeasti luopuvat unelmoinnista missään vaiheessa elämää. Ehkä joillakin ihmisillä unelmat muuttavat muotoaan, tulevat realistisiksi tavotteiksi (esim. uusi ammatti tai maailmanympärysmatka) tai erottuvat haavekuviksi (lähteä valkoisessa lierihatussa kartanon mailla käyskenteleväksi viininviljelijäksi Ranskan maaseudulle tai elämänkerrallisen romaanin kirjoittaminen ja sillä Finlandia-palkinnon voittaminen), mutta eivät ne unelmat mihinkään katoa.

Jos ihminen kadottaisi iän myötä kyvyn unelmoida, olisi moni lahjakkuuskin jättänyt potentiaaliaan käyttämättä. Esimerkiksi näyttelijät Alan Rickman ja Samuel. L. Jackson nousivat pinnalle vasta yli nelikymppisinä. Muita kypsemmässä iässä suuresti läpi lyöneitä ovat mm. Lucie Ball ja 51-vuotiaana kansan tietoisuuteen noussut Betty White!

Yksi mielenkiintoisimpia aikuisuudessa uramuutoksen tehnyt ja uskomattoman menestyksen saavuttanut henkilö on muotisuunnittelija Vera Wang, jonka taustalla oli karvaitakin epäonnistumiseksi katsottavissa olevia kokemuksia ja pettymyksiä. Hän vaihtoi uraa, piirsi nelikymppisenä ensimmäisen muotiluomuksensa ja loppu on historiaa.

Olisivatko nuo ihmiset, tai vaikkapa se maisterin tutkinnon viiskymppisenä hankkinut naapurin Irmeli, saavuttaneet mitään, jos olisivat luopuneet unelmoinnista? Tuskinpa.

Nyt kun itselläni on ollut taas voimia unelmoida ja elämässä on asiat varsin hyvin, on niitä vanhojakin unelmia tullut käytyä läpi. Osan niistä olen hyvästellyt niille lempeästi naurahtaen, mutta joitakin olen halunnut säilyttää, jatkojalostaa aikuisempaan makuun ja pistää jopa käytäntöönkin.

Tuosta syystä ilmoittauduin avoimeen yliopistoon jatkamaan minulle rakkaan alan opiskelua ja olen tehnyt suunnitelmia erään pienemmän ja lyhyemmän aikavälin unelman toteuttamiseksi. Silloin kun on itsellä hyvä ja tasapainoinen olo, on itse asiassa melko helppoa lähteä niitä realistisia unelmia toteuttelemaan. Mutta tiedän myös sen, että joskus elämässä ne ihanat, valoisat unelmat vaan kuihtuvat ja katoavat, eikä se ole iästä kiinni. Siihen vaikuttaa enemmänkin oma hyvinvointi. Ja kun nyt tätä asiaa mietin, niin luultavasti tulen näkemään aivan toisenlaisessa valossa ihmisen, joka sanoo, että ei hänen kuulu enää unelmoida, koska on aikuinen tai liian vanha unelmoimaan.

Tässä muutamia ajatuksia unelmoinnista. Unelmoikaa tekin. Olipa se unelma vaikka haavekuva Toscanasta tai uusi asunto kerrostalosta, ovat unelmat ja unelmointi ilmaista, ihanaa ja mitä parasta ajanvietettä!

Ihanaa päivää Sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s