Sinkut paljaana 2 – merkityksellistä realitya

Photo by Andre Moura from Pexels

Eilen pistin Areenasta pyörimään Sinkut paljaana -sarjan toisen tuotantokauden jaksot vähän kuin taustahälinäksi, kun olohuoneen kaappien laatikoita siivoilin.

Eipä mennytkään kuin muutama hetki, kun huomasinkin jo istuvani sohvalla sydän sykkyrällä ns. pintajulkisuudesta tunnettujen nuorten naisten tarinoita kuunnellen.

Ennen kuin jatkan, on mainittava, että tämä teksti varmastikin pilaa sarjaa katsomattomilta yllätyksellisyyden, joten ei kannata jatkaa lukemista, jos haluaa omg-wtf -tunteita sarjaa katsellessa kokea. Toisekseen minun on valitettavasti myönnettävä, että sarjan julkkisnaisista tunsin entuudestaan vain muutamia, mutta se johtuu siitä, että olen jo tällainen hurjaa vauhtia keski-ikäistyvä (41 vuotias EI ole vielä lähelläkään keski-ikäisyyttä! 😀 ) ja suomalaista julkkismaailmaa heikosti tunteva ihminen.

Kun olin eilen ahminut tuon Sinkut paljaana -sarjan tokan tuotantokauden kaikki jaksot, laitoin pyörimään ensimmäisen kauden, mutta siinä ei oikein ollut muuta kuin se ulkonäkökeskeinen puoli. Siis sarjan idea lyhyesti:

Instagramista tai muuten julkisuudesta tunnetut täydellisiä kuvia itsestään jakavat nuoret naiset menevät treffeille ilman meikkejä, hiuslisäkkeitä ja seksikkäitä vaatteita, siis tavallaan ”alastomina”. Tuo oli sen ekan tuotantokauden perusidea. Toiselle tuotantokaudelle oli kuitenkin lisätty sellainen elementti, että osallistujat paljastivat ehostamattoman ulkomuodon lisäksi syvimmän salaisuutensa, siis todella rankan kipukohdan, josta ei yleensä koskaan ole missään kertonut.

Ja voi hyvänen aika niitä tarinoita! Mielenterveysongelmia, transsukupuolisuutta, sukuelinten silpomista, seksuaalista väkivaltaa… niitä kauniiden, täydellistä Instagram-elämää elävien ja niin monien ihailemien naisten taustalla on… todella rankkoja kokemuksia, joiden kuuleminen oli paitsi hämmentävää niin myöskin toimi melkoisena empatian herättelijänä.

Mutta toisaalta sitten tuo sarja myöskin loi uskoa ihmisiin ja ihmisyyteen, koska kun nuo naiset sitten meikittöminä ja kaapumaisiin mekkoihin puettuina kertoivat treffikumppaneilleen niistä rankoista kokemuksistaan, olivat treffikumppanit hyvinkin myötätuntoisia, ymmärtäviä ja suhtautuivat jotenkin hyvin sivistyneesti kuulemaansa. Esimerkiksi kun ensimmäisessä jaksossa esiintyvä Mathilda ”Mattu” Westerberg kertoi treffikumppaneilleen mielenterveysongelmistaan ja siihen liittyvästä terapiasta, hän kohtasi oikeasti kuuntelevia ja tilanteen ymmärtäviä ihmisiä.

Tuo ”Mattu” puhui mielestäni mielenterveyden ongelmista todella viisaasti muutenkin ja kertoi haluavansa antaa aiheelle kasvot ja toivoi, että voisi tuoda asiaa enemmän esiin ja keskusteluun. Samaa sanoi moni muukin, mm. ympärileikkauksen uhri, joka totesi, että jos hänen aiheesta julkisuudessa puhuminen pelastaa edes yhden tytön silpomiselta, on hän tyytyväinen.

Se, jos mikä, on todella hieno tavoite ja toivotaan, että media antaa näille ihmisille tilaa puhua tällaisista oikeasti tärkeistä ja vaikeista asioista sen sijaan, että haetaan vain sitä helppoa ja hieman halpamaista kääk-sisältöä julkaisuihin näiden nuorten naisten kautta. Sillä voi olla suunnattomia vaikutuksia nuorten naisten elämään, jos somesta ja tosi tv:stä tutut kasvot kertovat myöskin vaikka epävakaasta persoonallisuudesta tai sukuelinten silpomisesta.

”Me emme voi niille (mielenterveysongelmille) mitään… tärkeintä on voida puhua niistä ja hakea apua.”

Mathilda ”Mattu” Westerberg

Sinkut paljaana toimii ehkä myöskin jonkinlaisena peilinä heille, joille on huvia halveksua, pilkata ja kiusata näitä julkkisnaisia. Toki he ihan itse ja vapaaehtoisesti asettavat itsensä altiiksi julmallekin arvostelulle ja sitä on pakko tietyssä määrin sietää, mutta tämä sarja muistuttaa siitä, että seksikkäiden kuvien takana on ihan oikeita ihmisiä haavoineen ja haaveineen, ja heidän pilkkaamisensa ei kerro mitään kenestäkään muusta kuin pilkkaajasta itsestään.

Mika Waltarin elämän ja teosten kolmen keskeisen periaatteen on mainittu olevan inhimillisyys, suvaitsevaisuus ja kaunis turhuus. Minä olen itsekin omaksunut ne elämäni kantaviksi ajatuksiksi ja tuota sarjaa katsoessa ne sanat tulivat jälleen mieleen.

Toivon sarjaan osallistuneille naisille kaikkea hyvää ja toivottavasti heidän tarinoitaan saadaan tulevaisuudessakin kuulla.

Ja erittäin hyvää alkanutta vuotta 2022!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s