ADHD-aikuisen selviytymisopas

Kuvaaja Bich Tran palvelusta Pexels

Koska minulla on aika monta (hyvää) juttua nyt itselläni elämässä menossa, tuli mieleen kirjoittaa hieman erityispiirteestäni eli ADHD:sta. Kuten olen kertonut, olen saanut virallisen ADHD-diagnoosin ja lääkityksen vasta muutamia vuosia sitten siltikin, että oireet ovat olleet ilmiselvät jo lapsesta asti (”no ainahan se on tiedetty, että sulla on se”), olen ehtinyt kehitellä melkoisesti erinäisiä keinoja arjesta selviytymiseen.

Tässä postauksessa haluankin jakaa parhaat vinkit, sellaiset, jotka ovat tehneet minun elämästäni paremman ja mahdollistavat lääkehoidon rinnalla sen, että elän tällä hetkellä elämäni parasta ja tasapainoisinta aikaa.

Eli tässäpä teille ADHD-aikuisen selviytymisopas!

Pidä arkielämäsi mahdollisimman yksinkertaisena, mutta jätä tilaa seikkailuille

Tämä on mielestäni ja ainakin omassa elämässäni tärkein juttu, jonka oivaltaminen kohensi elämänlaatuani suunnattoman paljon. Tästä syystä olenkin karsinut ja tulen karsimaan elämästäni kaiken, joka ei, Marie Kondōa lainatakseni, säkenöi iloa. Tämä koskee paitsi tavaroita, mutta myöskin ihmisiä, aktiviteetteja, aikasyöppöjä jne. Muutenkin ihmisten on liian helppo tuhlata elämänsä vaikeisiin, mitään antamattomiin ihmissuhteisiin tai tavaran palvontaan ja turhuuksista tuskailuun, ja kun siihen päälle pistetään tarkkaavaisuushäiriö, jolloin toisen ihmisen yksikin ikävä sana saattaa vangita sun ajatukset viikoksi tai päähän pälkähtävä idea kaaosmaisen komeron siivoamisesta voi jäädä pyörimään mieleen niin, ettet voi keskittyä mihinkään muuhun kuin siihen komeroon niin kauan kuin se on viimeisen päälle puunattu… kaikesta tuollaisesta on vaan yksinkertaisesti hankkiuduttava eroon – ja pysyttävä erossa!

Mutta! Koska meillä on ADHD, me kuihdumme ilman pientä vipinää, joten aina on löydyttävä tilaa seikkailuille. Minulle sellaisia ovat museot ja taidenäyttelyt, historiallisten miljöiden tutkiminen, kirpputorit, matkustelu, kauniit kahvilat ja varsinkin upeat maisemat ja pienet uudenlaiset kokemukset, ja kaikkien edellä lueteltujen suunnittelu (korona-aika on opettanut sen, että kivojen juttujen suunnittelu antaa edes pienen häivähdyksen seikkailua. Se on ehkä vähän sama kuin sota-aikaan korvikekahvi. Eihän se kahvia korvannut, mutta olipahan edes jotain!). Minun lemppari seikkailut kuulostavat varmaan harmittomilta, mutta ennen minulla oli paljon niitäkin seikkailuja, jotka eivät noin harmittomia olleet ja on uskomatonta, että olen selvinnyt niistä hengissä. Eikä minulle oikeastaan koskaan edes sattunut mitään.

Mutta tästä päästää seuraavaan.

Tarjoa aivoillesi nopeita (mutta hyviä ja turvallisia) nautintoja

Meidän ADHD-ihmisten aivoissa on puutetta välittäjäaineista, yleensä nautinnon tunnetta ja tunnetiloja säätelevästä dopamiinista. Tästä syystä ADHD-ihmiset toimivat jopa typerästi hakiessaan nautinnon tunteita ja tiedetään, että ADHD-ihmisillä on huomattavan kohonnut riski päähteiden väärinkäyttöön ja rikollisuuteen sekä esimerkiksi holtittomaan shoppailuun ja muihin nopeasti mielihyvää tuoviin aktiviteetteihin.

Lääkitys auttaa usein tähän ja parantaa merkittävästi ihmisen elämänlaatua, mutta en itse ainakaan ole huomannut, että se nautinnonhakuisuus poistuisi täysin. Tästäpä syystä olenkin ympäröinyt itseni minulle nopeasti nautintoa tuovilla asioilla, kuten kauniiden maalausten kopioilla ja muutenkin minun silmääni viehättävillä sisustusjutuilla. Maalaustaiteen olen huomannut aivan erityisesti tuovan minulle nopeasti aivan suunnattoman onnellisen olon (siksi minulla on myöskin taidekirjoja aina lähellä!), joten sitä vaalin. Muita nopeasti arjessa hyvää oloa tuottavia asioita ovat lemmikkieni katselu, kävelylenkit, saunominen, hyvä ruoka ja tietynlaiset ihonhoitotuotteet (tää kuulostaa varmaan hölmöltä, mutta tarkoitan sellaisia, joissa yhdistyy hyvä tuoksu, ylellinen koostumus ja pakkauksen kaunis muotoilu). Minä olen kouluttanut aivojani siihen, että hyvin pienistä asioista voi tulla aivan hiton hyvä ja tyytyväinen fiilis, ei aina tarvitse olla jotain uskomatonta, kallista ja överiä.

Kuvaaja Andrew Neel palvelusta Pexels

Kerro, että sinulla on ADHD

On ok kertoa ihmisille, että sulla on tällainen erityispiirre, joka tekee elämästäsi hieman haastavampaa, mutta älä mene sen taakse! Ihmiset ovat nykyään sen verran sivistyneitä, että ymmärtävät sinua paremmin, kun kerrot heille, mistä vaikkapa joku moka, tärkeän asian unohtaminen tai aikataulujen venyminen johtuu. Se, että sanoo: ”anteeksi ihan älyttömästi, että olen tämän unohtanut. Minulla on diagnosoitu ADHD ja vaikka teen parhaani, näitä aina vaan sattuu… mutta nyt rupean tätä hoitamaan kuntoon!” auttaa myöskin itseä, kun poistuu se hoitamattoman asian aiheuttama paine ja ahdistus.

Toinen juttu, johon ADHD:sta kertominen auttaa, on se, että kun ei vaan jotain ymmärrä. Siis minulla on keskimääräistä korkeampi älykkyysosamäärä, mutta törmään viikottain ihan tosi arkisiin juttuihin, joita en vaan tajua, koska ne eivät minua erityisesti kiinnosta, niin aivoni toteaa, että nyt voi ottaa breikin. Yleensä sitten kysyn joltain läheiseltä tai laitan ihan suoraan yritykselle tai instantille viestiä, että kuinka se asia on, en ymmärrä. Minulle on aivan sama, vaikka jossain joku pitäisi minua siksi tyhmänä, kunhan tulee homma selväksi ja kuntoon.

Pidä hoidettavat ja tärkeät asiat näkyvillä

Viikkopäivyrit, to do -listat, muistilaput ja seinäkalenteri ovat jotain, mihin kannattaa euroja tuhlata. Asioiden unohteluprosentti pienentyy huomattavasti ja niiden kautta on helppoa jäsentää itsellekin ajatuksia, varsinkin, jos on elämässä monta rautaa tulessa.

Lisäksi ainakin minulle on aina ollut käsin asioiden kirjoittaminen keino omaksua asiat. On täysin toisenlaista kirjoittaa tärkeitä päivämääriä seinäkalenteriin kuin näpytellä niitä puhelimen kalenteriin. Monesti tosin laitan myöskin sinne puhelimen kalenteriin ja muistutuksen päälle, mutta jos se muistutus on liian aikaisin, unohdan asian ja jos liian lähellä h-hetkeä, ajaudun paniikkiin.

Itse olen aivan rakastunut ostamaani viikkosuunnitelmavihkoseen, johon pyrin aina sunnuntaisin kirjoittelemaan ylös seuraavan viikon tapahtumat, muistettavat asiat ja muut, ja lisäilen pitkin viikkoa kaikenlaista sekä – mikä on todella palkitsevaa – viivailen yli hoidetut asiat. Lisäksi tykkään mun kalenterissa siitä, kun siinä on tilaa kaikelle söpöstelylle ja girlygirl-jutuille, koska se nyt vaan on osa minua. Tuo hankkimani taisi maksaa Tokmannilla euron, joten hinta-hyötysuhde uskomaton.

Tee elämää helpottavia valintoja

Elämälleni on ollut suuri merkitys sillä, että tyttäreni ”pölli” itselleen tehokkaan ja uudenkarhean pöytäkoneeni ja lisäksi luovuin kannettavasta tietokoneestani. Nimittäin minulla on nyt käytössäni pöytäkone, joka on veljeni rakentelema ja jossa toimii todella hyvin kaikki se, mitä tarvitsen, mutta jostain syystä tässä ei toimi äänet eikä pyöri videot. Kuulostaa ankealta, mutta ei sitä ole.

Näinä aikoina, kun netti on täynnä virikkeitä, on pelkkä siunaus minimoida hälinät. Lisäksi, kun ne pääasialliset hommat ovat siellä tietokoneen äärellä ja sinun on internettiäkin käytettävä, on taivaallista ja muutenkin olennaiseen keskittymistä helpottavaa, kun kaikki hälinä ja vilske katoaa eikä ole kiusausta klikata auki jokaista hauskaa videota, joka vastaan tulee.

Hauskojen videoiden katselulle on sitten oma aikansa ja paikkansa, ja musiikkiakin kuuntelen tosi harvoin silloin, kun täytyy keskittyä johonkin. Jos kuuntelen, on musiikki hiljaisella ja instrumentaalimusiikkia, yleensä jazzia tai klassista. Juuri nyt taustalla soi Erik Satien pianosävellyksiä.

Puhelimestani ole myöskin poistanut monia häiriköiviä sovelluksia, olen mykistänyt ilmoituksia ja yleensä puhelimeni on muutenkin äänettömällä. Lyhyesti sanottuna: olen poistanut aikarosvot ja hälinän arjestani.

Opiskele termien ”siirtymätilanne” ja ”toiminnanohjaus” merkitykset

Se, että ”lähden pistäytymään kaupassa” saattaa tarkoittaa sitä, että lähtemiseen kuluu puolisen tuntia ihan vaan siksi, että pyörit ympäri kotia, koska hanskat, lompakko tai jotain varmaan unohtui, ei unohtunut, mitä nyt.

Toisalta, sulla voi olla jotain ihan älyttömän mukavaakin tekemistä, mutta istut lamaantuneena sohvalla eikä päässä tapahdu mitään.

Näihin löytyy helpotusta heti, kun tutustut siihen, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan siirtymätilanteista ja oman toiminnan ohjauksesta. En ala niitä sen kummemmin avaamaan tai selittämään tässä nyt, koska toivon ihmisten lukevan aiheesta, mutta laitan -> tähän <- linkin Wikipedia-artikkeliin, josta voi vaikkapa aloittaa aiheesta lukemisen.

Pari nopeaa vinkkiä vielä loppuun: hanki käsityöharrastus. Esim. itse harrastelen sisustusaskartelua ja sisustusesineiden tuunaamista. Se on aivan mahtavaa hermolomaa näperrellä omin pikku kätösin jotain kaunista. Toinen pikavinkki on se, että salli itsellesi päikkärit, kun väsyttää. Olen huomannut, että aivotyöskentely uuvuttaa oikeastikin siinä määrin, että pienet välitorkut ovat tarpeelliset. Fyysinen tekeminen ei koskaan uuvuta minua päikkäreille asti, mutta opiskelu, kirjoittaminen ja muu keskittymistä vaativa kuormittaa. Ja se kuuluu asiaan.

Toivottavasti näistä mun vinkeistä on apua jollekin toiselle ADHD:n kanssa elävälle, ja lähetän kauheasti tsemppiä arkeen. Tiedän, että tää ei ole helppoa, mutta onneksi meillä ADHD-tyypeillä on ripaus ylimääräistä energiaa, että jaksamme yrittää tuplasti enemmän.

Halauksin,

Helena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s