Miltä masennus näyttää?

No se näyttää muun muassa kuvankaltaiselta. Tuo kuva on otettu joskus viisi, kuusi vuotta sitten Ylen tiloissa. Olin menossa erääseen ohjelmaan vieraaksi ja otin tuon kuvan sen jälkeen, kun meikkaaja oli taikonut minusta ihanan prinsessan.

Näyttää nätiltä, eikö? Mutta jos tarkkaan katselee, niin huomaa, että neuletakkini hiha on likainen ja kun itse tiedän, mitä minulla on tuossa päällä, kysyn itseltäni, että mitä minä ajattelin pukiessani kaikista vaihtoehdoista ne kulahtaneimmat vaatteet päälle suosittuun telkkariohjelmaan.

Usein ajatellaan, että masennusta sairastava on sängyn pohjalla makaava ihmisraunio tai umpi alkoholisoitunut elämänhallintansa täysin menettänyt itsemurhakandidaatti. Se ei kuitenkaan ole niin. Itse asiassa uskallan epäillä, että suurimmasta osasta vaikeaankin masennukseen sairastuneista ei välttämättä ulkopuolinen edes huomaa sitä masennusta. Tai sitten huomaa, muttei tohdi sanoa mitään varsin normaalisti ja järkevästikin toimivalle ihmiselle.

Tuon kuvan ottamisen aikoihin mun masennus oli niin paha, että jälkikäteen ihmettelen suuresti sitä, etten joutunut johonkin psykoosiin. Samaan aikaan vieläpä oli muksun kanssa isoja haasteita ja oma elämä oli melkoista kaaosta, mutta siinä vaan tuli päivä ja hetki kerrallaan sinniteltyä ja selviydyttyä, vaikka olin jatkuvasti kipeänä, kilpirauhasarvotkin heittivät häränpyllyä enkä oikeastaan edes muista noista ajoista mitään.

Tuo kuva tuli minulle pari päivää sitten pilvipalvelusta vanhoja kuvia kaivellessa vastaan ja siitä tuli oikeastaan tosi surullinen olo. Surua vahvemmin onneksi myöskin tunnen suurta helpotusta, koska elämä on muuttunut täysin tuon jälkeen, vaikkei tuo tilanne edes ollut se aallonpohja henkisessä pahoinvoinnissa.

Huh, pakko sanoa, että rankkoja fiiliksiä herää, kun tuota kuvaa katselee ja niitä aikoja mieleen palauttaa.

Mutta toiveikkuus on onneksi yhtä totta kuin toivottomuus, ja tuon kuvan näkeminen muistuttaa minua jälleen siitä, kuinka onnellinen nyt olen ja kuinka hirvittävän ihanaa elämä parhaimmillaan on.

Pitääkää, hyvät ihmiset, itsestänne huolta, sillä jos te ette pidä, niin ei pidä kukaan muukaan.


MAINOS (sisältää Affiliate-linkin):

Mikä et ole vielä tutustunut BookBeatin tarjontaan, niin TÄSTÄ LINKISTÄ pääsee kokeilemaan ilmaiseksi BookBeatin Premium-jäsenyyttä (arvo 19,90€).

Etu koskee uusia asiakkaita. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s