Hyvästit katastrofiajattelulle

Tuli pakottava tarve kirjoittaa ja yrittää kuvialla sitä onnellisuutta, jota ihminen tuntee silloin, kun elämä on kääntynyt välittömästi aamulla tajuntaan iskevästä, lamaannuttavasta ahdistuksesta siihen, että heti heräämisen jälkeen sanoo itselle ääneen

RISE AND SHINE, GIRL!

Ja sitten vaan nousee sängystä, keittää kahvit, tervehtii koiraa ja pupua, katsoo uutiset, potkii muksun kouluun ja ryhtyy tekemään asioita, jotka vievät elämässä eteenpäin. Sellaiset asiat kuin tulevaisuuteen uskominen, omasta terveydestä kiinnostuminen, hyvät ja terveet ihmissuhteet, asioiden oikeaan mittakaavaan asettaminen ja keskittyminen niihin aidosti merkityksellisiin asioihin eivät ole laisinkaan ykkössijalla silloin, kun ihmisen henkinen vointi on hyvinvoinnin sijaan pahoinvointia.

Sillä ei ole mitään merkitystä, kuinka hyvin sulla menee teoriassa, tai kuinka huonosti, jos pääkoppa on sairas, stressihormonitasot tapissa ja lähinnä vaan pelkäät sitä, mitä kamalaa VOI tapahtua, ja uskot luultavasti tapahtuvan. Jos olisin pahimpina kausinani tiennyt sen, että katastrofiajattelun sijaan on mahdollista elää sellaisessa tunnemaailmassa, että jos nyt sattuu jokin asia menemään pieleen tai jotain yllättävää ikävää tulee vastaan, niin entä sitten? Niistä selviää aina eikä meillä Suomessa ketään teurasteta epäonnisuuden tai inhimillisen erehdyksen vuoksi, kun ei muutenkaan.

Katastrofiajattelu ja Vagushermo

Katastrofiajattelu on varmasti enemmänkin poikkeus kuin sääntö ihmisillä, jotka ovat joutuneet pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta, olipa se henkistä, taloudellista tai fyysistä uhkaa. Elämän epävakaus silloin, kun se on järisyttänyt turvallisuudentunnetta, jättää syvät traumat ja arvet, vaikkei sitä oikein ymmärtäisikään. Tästä syystä esimerkiksi pelkoa ja järkytyksiä kokeneesta vanhemmasta tulee monesti ylisuojeleva ja lapsuudessa ulosottomiestä ja tv-lupatarkastajaa pelkäämään oppinut pelkää aikuisenakin ovikellon rilahdusta tai oudosta numerosta tulee puhelua.

Ihmislaji on tarvinnut katastrofiajattelua selvitäkseen maailman myrskyistä, mutta kun se jää päälle, se rasittaa muutakin kuin mieltä. Esimerkiksi itselleni se sekä muutama järkyttävä tapahtuma, mm. hyvän ystäväni nopea, mutta dramaattinen sairastuminen ja kuolema, aiheutti niinsanotun särkyneen sydämen oireyhtymän, josta onneksi nykyään puhutaankin jo paljon. Lisäksi yhteen väliin kärsin tosi pahoista paniikkikohtauksista.

Vaikka katastrofiajatteluun liittyvän suunnattoman ja mielen paisutteleman pelon ja stressitilan tärkeimpinä lääkkeinä onkin ehdottomasti lääkäriin hakeutuminen ja mahdollisen ahdistuneisuuden sekä masennuksen hoito, niin kyllähän me jokainen voimme itsehoidolla terveydenhuollollista hoitoa tukea.

Tehokkain ja nopein keino olon rauhoittamiseen on ehdottomasti vagushermoston stimulointi, joka on niin helppoa ja tehokasta, että mielestäni vagushermostosta tulisi kertoa jo peruskouluissa, koska se auttaisi jännittäjiä ja koulukiusattuja siinä akuutissa hetkessä, kun tuntuu tosi pahalta ja ahdistavalta.

Vagushermo eli kiertäjähermo sijaitsee kaulassa ja sen stimulointi laskee sydämen sykettä ja hengitystä, mikä puolestaan rauhoittaa koko kehoa.

Helpoin tapa aktivoida vagushermoa on hengittää oikein syvään ja rauhallisesti toistaa sitä. Kylmällä vedellä kasvojen ja kaulan peseminen toimii myös erittäin tehokkaasti. Eli ei ole mikään tuulesta temmattu juttu, kun se maailmanloppua elokuvassa estävä Yhdysvaltain presidentti löysää kravattinsa ja pesee kasvonsa kylmällä vedellä. Hän siinä vaan stimuloi kylmähermoisuuteen avustavaa vagushermoaan.

Yksi hyvä kikka on myöskin laulaminen tai kurlaaminen, toki nauraminenkin, mutta tuo kurlaaminen on ainakin itselläni tehonnut. Jos tulee sellainen fiilis, että nyt se sellainen epämääräinen pelkotilaa taas nousee, niin vettä lasillinen ja hetki kurlailua, ja johan olo helpottuu. Tuo auttaa myös, jos kokee sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Nyt onneksi on elämässä sellainen tilanne, että pelottavinta on lähinnä se, mihin suuntaan kryptovaluuttakurssit ovat menossa ja menetänkö huimat hilusijoitukseni, sekä lähestyvä tentti, joka on lajiaan ensimmäinen vuosiin ja johon olisi nyt luettava noin viisi miljoonaa sivua, että on suunnilleen hommat hallinnassa. Mutta silloin kun pelon aiheet ovat tuollaisia normaaleja ja konkreettisia, olen niistä onnellinen ja pidän niitä vähintäänkin terveinä.

Mutta suosittelen jokaiselle ahdistuksesta, jännityksestä ja peloista kärsivälle tuon vagushermon kanssa kikkailua. Esim. tämä YLEn artikkeli on tosi hyvä aiheesta. Kannattaa lukea!

Hoivatkaa itseänne!

Helena ❤

Ja! (Sisältää *-merkityn mainoslinkin) koska se noin kolmanneksi paras lääke ahdistuksiin on poistaa niitä ahdistuksen aiheita ja syitä, niin jos sähkölasku aiheuttaa ahdistusta, kantsii sähkösopimus kilpailuttaa tai ainakin katsoa Zmartan laskurilla*, löytyisikö nykyistä edullisempi sähkösopimus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s