Omien arvojen määrittelyn selkeyttävä voima

Kuvaaja Julia Volk palvelusta Pexels

Eilen ajauduin koulutuksessa pohdiskelemaan omia arvojani. Vaikka kyseessä onkin enemmän yrityspuolen näkökulmasta tapahtunutta arvopohdiskelua, oli kyseessä juurikin omien arvojen listaaminen. Se oli yllättävän mielenkiintoista, koska en ole vastaavaa ennen tehnyt. Omien arvojen määrittely oli kuitenkin yllättävän helppoa eikä niitä juuri tarvinnut jäädä pohtimaan. Yllätyin hieman itsekin siitä, kuinka kaaosmainen mieleni oli kykenevä niin yksinkertaisesti jäsentämään asioita, jotka ovat minulle kaikkein tärkeimpiä.

Tuossa arvotehtävässä tuli määritellä kolme tärkeintä arvoa ja jakaa ne kukin sitten vielä kolmeen osa-alueeseen. Ajattelin nyt jakaa ne tänne blogiin ehkäpä kannustukseksi, että jokainen omassa elämässään miettisi sitä myöskin, että mitkä mahdollisesti voivat olla pelkistetyimmillään ne omat arvot, joita kunnioittaen elämää rakentaa tai pyörittää.

Minulle tärkeimmät arvot:

Vapaus

Tämä tuli minulta ihan suoraan yhtään sitä pohtimatta. Minulle vapaus on kaikki kaikessa. Vapaus olla oma itsensä, vapaus elää elämä ilman pelkoa tai muiden odotusten ympärille rakentaen ja vapaus ajatella ja kokea asiat aidosti omana itsenä.

Kun vapauden jaoin kolmeen tärkeimpään osa-alueeseen, tuli lopputukseksi seuraava: Itsenäisyys/riippumattomuus, taloudellinen riippumattomuus ja vapaus negatiivisista tunteista ja ajatuksista.

Minulle itsenäisyys on vapauden synonyymi. Siihen kuuluu se, ettei kukaan sido sinua mihinkään mitä ei halua eikä ole sitä kiitollisuudenvelkaa, joka pakottaisi luopumaan omista haaveista tai omanlaisesta elämäntyylistä. Minä en halua sitoa ketään ihmistä itseeni tai elämääni, jos joku haluaa mukanani kulkea, olen siitä kiitollinen, mutta en halua olla riippuvainen kenestäkään enkä halua kenenkään olevan riippuvainen minusta.

Taloudellinen riippumattomuus on myöskin tärkeä osa aidosti vapaata elämää. En ole siellä vielä, mutta se on hyvä tavoite. Raha ei tuo onnea, mutta ei se sitä vähennä, vaan avaa mahdollisuuksia elää kuten itse toivoo.

Sitten se, johon varmasti vaikuttaa sairastamani masennus ja siitä toipuminen, eli vapaus negatiivisista tunteista ja ajatuksista. Jos mielen vangistee vanhojen asioiden vatvominen ja ikävät ajatukset itseä tai muita kohtaan, ei voi sanoa olevansa vapaa. Vapaan ihmisen mieli on minun mielestäni puhdas ja sillä tavalla terve, ettei ole tarvetta mollata itseä eikä muita, vaan hyväksyy sen, kuinka erilaisia me olemme ja kuinka vähän muiden asioiden tai vanhojen tapahtuminen pähkäilyyn kannattaa oikeasti aikaa käyttää.

Onnellisuus

Sitten on onnellisuus, jonka sisään mahtuu kolme tärkeintä: oma hyvinvointi, läheisten hyvinvointi ja unelmat/mahdollisuudet.

Kukaan ei pidä ihmisestä niin hyvää huolta kuin itse, eikä omaa hyvinvointia tule minun mielestäni kenenkään muun niiskaan kaataa, vaan siitä on jokaisen itse vastuu otettava. Se käsittää paitsi mielenterveyden mutta myöskin fyysisen hyvinvoinnin. Minä yritän parhaani mukaan muistuttaa itseäni siitä, että hyvinvointi lähtee muutamasta yksinkertaisesta asiasta eli liikunta, hyvä ja terveellinen ravinto ja positiivinen suhtautuminen elämään. Niillä pääsee jo pitkälle, mutta jos niistä yksikin puuttuu tai on retuperällä, tulee ongelmia hyvinvoinnin kanssa.

Läheisten hyvinvointi on toki tärkeää, ja varsinkin omien lasten hyvinvointi nousee ihan oman hyvinvoinnin rinnalle. On kuitenkin ensisijaisen tärkeää muistaa, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on myöskin läheisten hyvinvoinnista huolehtimista. Jos itse voi huonosti, olipa se henkistä tai fyysistä, ei jaksa olla tukena jälkikasvulle eikä iäkkäille vanhemmille. Ja toisaalta, me jokainen voimme edes pyrkiä näyttämään esimerkkiä laadukkaasta elämästä lapsillemme ja muillekin läheisille. Positiiviset ihmiset tuottavat positiivisia tunteita muissakin.

Unelmat ja mahdollisuudet on kolmas osio, joka minun käsitykseen onnellisuudesta kuuluu. Minä olen elänyt niitäkin aikoja, kun olen luopunut kaikista unelmistani eikä ole ollut yhtään haavekuvaa, johon tarttua. Se oli varsin surkeaa elämää. Mikään haave tai unelma ei ole typerä eikä turha, vaan ne saavat tarttumaan mahdollisuuksiin ja löytämään uusia mahdollisuuksia.

Pelottomuus

Tämä oli vaikein sanoittaa, vaikka ajatus päässä olikin hyvin kirkas

Pelottomuus on minun mielestäni sitä, että omaa rohkeutta olla oma itsensä, toteuttaa itseään ja uskaltaa tarvittaessa rikkoa kaavoja.

Ne visiot, joita itselläni elämän ja tulevaisuuden suhteen on, ovat kyllä sellaisia, että monia ennakkokäsityksiä ja muureja on rohkeasti kaadettava eikä vähättelyyn voi varmasti olla törmäämättä. Mutta kun on rohkeutta tehdä omaa juttua, niin mitään väliä ei muiden epäilyillä ole.

On hyvä ymmärtää oman persoonan ja kykyjen rajallisuus, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että olisi jumitettava jossain valmiiksi ajatellussa kaavassa tai siltä auratulta polulta ei voisi hieman poiketakin, vaikka joutuisi välillä umpihangessa rämpimään. Omat tavoitteeni ja suunnitelmani ovat sen verran ”normaalista” poikkeavia, että hieman on epämukavuuttakin siedettävä ja jos tavoitteistani ihmisille puhuisin, epäilijöitä takuulla löytyisi. Mutta kun yhdeksi tärkeimmäksi arvokseen valitsee pelottomuuden, niin ei silloin muiden ajatuksilla juuri väliä ole. Minä arvostan rohkeutta ja haluan vaalia itsessäni sitä rohkeutta, joka luo uutta.

Minä todella suosittelen selkeyttämään omia ajatuksia tuollaisella arvolistalla. Minulle se ainakin antoi varsin yksinkertaisessa muodossa pelkistetyn kuvan siitä, mitä oikeastaan elämältä haluan ja mihin kannattaa keskittyä.

Linkkivinkki loppuun: esimerkiksi tämän linkin takaa löytyy valmiita ideoita arvolistan tekemiseen. Tuo on hieman laajempi kuin mitä itse tein, ja minä tykkäsin juurikin tuollaisesta hyvin yksinkertaisesta ja vain ne kaikkein tärkeimmät poimivasta, mutta ihan jännä olisi tuo laajempikin kokeilla tehdä. En kuitenkaan nyt sotke päätäni millään monimutkaisemmilla ajatusleikeillä.

Aurinkoa päivääsi,

Helena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s