Näin pärjäät v*ttumaisten ihmisten kanssa

Kuvaaja Julia Avamotive palvelusta Pexels

Pardon my French, mutta jotkut ihmiset yksinkertaisesti ovat vittumaisia. Mitä heikompi itsetunto ja suurempi tarve päteä, sitä kusipäisempää käytöstä voi henkilöltä odottaa. Me emme kuitenkaan voi vaikuttaa kenenkään muun kuin omaan käytökseemme, ja sen asian hyväksyminen on ensimmäinen askel siihen suuntaan, että selviää ehjin nahoin ja pahoittamatta mieltään vittumaisen ihmisen kohtaamisesta.

Toinen hyvä vinkki on karsia ne ahdistavat, kuluttavat ja inhottavat ihmiset elämästä pois. Jos jonkun seurasta jää toistuvasti vain paha fiilis tai huomaat, että olet jonkun seurassa jatkuvasti hieman varuillasi, ei sellaisten kanssa kannata olla sen enempää kuin mitä on pakko.

Valitettavasti kuitenkin meidän on joskus pakko olla niiden ikävien ihmisten kanssa tekemisissä. Heitä voi löytyä töistä tai taloyhtiön hallituksesta tai perhepiiristä eikä heitä kaikki voi vältellä. Siksi on hyvä opetella muutama psykologinen kikka, joiden avulla tulet vittumaisen ihmisen kanssa tekemisissä ollessasi tilanteen herraksi tai ainakin lievennät omaa ahdistustasi tilanteessa. Näitä kannattaa vähän harjoitella etukäteen ja miettiä niitä tilanteita valmiiksi, että sitten sen ikävän tilanteen vastaan tullessa osaakin tehdä täsmäiskun takaisin.

  • Älä anna tunteillesi valtaa. Vittumainen ihminen hakee sitä, että saa uhrinsa häkeltymään, hämmentymään, häpeämään tai ajaa tämän tunnekuohun valtaan. Vältä sitä. Älä näytä vittumaiselle ihmiselle mitään sellaisia tunteita, mitä hän sinussa herättää. Vaikka kuinka sisälläsi kuohuisi tai haluaisit rynnätä vessaan itkemään, niin älä tee niin. Älä myöskään lähde riitelemään tai vaatimaan oikaisua ilkeisiin puheisiin, koska sitä se vittumainen ihminen hakee: draamaa.
  • Tuijota hänen otsaansa tai istu aivan hänen viereensä. Kun hän puhuu tai on muuten huomion kohteena, tuijota hänen otsaansa. Jos hän taas istuu jossain, istu hänen viereensä, fyysisesti mahdollisimman lähelle. Nämä molemmat tekevät vittumaiselle ihmiselle todella epämiellyttävän ja epävarman olon.
  • Ole hänelle erityisen ystävällinen. Jopa vittumainen ihminen ymmärtää sen, kuinka huonon kuvan itsestään antaa silloin, jos lähtee hyökkäilemään tai kohtelee huonosti henkilöä, joka on ystävällinen ja avulias. Voit vieläpä oikein kysyä vittumaiselta ihmiseltä neuvoja sinua vaivaaviin asioihin tai vaikka vain mielipidettä johonkin arkiseen kysymykseen, esim. onko tämä käynyt kokeilemassa juuri avattua ravintolaa ja suositteleeko sitä. Pidä mielessä, että viholliset kannattaa pitää ystäviäkin lähempänä.
  • Tuijota suoraan silmiin ja hymyile. Jos se vittumainen ihminen kaikesta huolimatta pääsee sinua loukkaamaan, niin älä tee mitään muuta kuin ota oikein intensiivinen katsekontakti hänen, kallista hieman päätäsi ja hymyile hänelle. Se jää vittumaiselle ihmiselle mieleen tavalla, joka ei hänen synkkää mieltää hivele.
  • Nosta esiin kysymyksiä. Varsinkin perhe- ja kaveripiirissä on usein niitä, jotka pyrkivät nolaamaan porukasta jonkun, yleensä sen, jolle ovat kateellisia tai jonka kokevat olevan joukon heikoin. Jos siis kesken illanvieton huomaat, että porukasta joku alkaa enemmän tai vähemmän huumorin varjolla nostamaan jotain elämääsi liittyviä vanhoja juttuja tai tekemisiäsi esiin ihan vain saattaakseen sinut huonoon valoon tai aiheuttaakseen sinulle pahaa mieltä, niin reagoi niihin juttuihin esittämällä kysymys: ”mistä tuollainen sinulle mieleen juolahti? Ajatteletko minun elämääni tosiaankin niin paljon, että muistat tuollaistakin?” tai ihan vain toteamalla: ”tuota ei kyllä varmasti kukaan muu enää muistanutkaan”. Naurahda vielä päälle, vaihda puheenaihetta ja jätä vittumainen ihminen nuolemaan näppejään.
  • Muistuta itseäsi vittumaisen ihmisen käytöksen noloudesta. Julkivittumaisen ihmisen käytöstavat ja sosiaaliset taidot ovat yleensä tasoa nolla. Eihän kukaan normaali ihminen käyttäydy tietoisesti huonosti toisia ihmisiä kohtaan. Kun siis joudut olemaan vittumaisen ihmisen seurassa ja sulle meinaa siitä huono fiilis tulla, muistuta itseäsi siitä, että sinä olet oikeasti tilanteen herra, koska pystyt kontrolloimaan omaa käytöstäsi ja sinulla ei ole mitään tarvetta loukata muita. Sinä olet se, joka osaa käyttäytyä ja jolla on positiivinen suhtautuminen ympäröivään maailmaan, kun taas se vittumainen ihminen on omien harhojensa vanki. Muista, että sinä et voi päättää kuinka se vittumainen ihminen käyttäytyy, kun tuskin hän itsekään voi siihen vaikuttaa, mutta sinä voit itse päättää kuinka sinä käyttäydyt ja siksi sinä olet vahvempi kuin se vittumainen ihminen.

Itse olen näillä ohjeilla oppinut tulemaan toimeen myöskin niiden kanssa, jotka ovat ennen varsin epämiellyttävän olon ja pahaa mieltä aiheuttaneet. En pidä niiden ihmisten parissa olemisesta vieläkään, mutta elämää on helpottanut suunnattomasti se, ettei kohtaamisia tarvitse enää pelätä tai jännittää.

Kannattaa kokeilla ja tosiaankin, myös harjoitella niitä kohtaamistilanteita, että varmuutta näpäyttää takaisin löytyy, kun sitä tarvitaan.

Voi hyvin,

Helena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s